Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

“Ξύπνησε” το ηφαίστειο κι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα προάστια μιας πόλης της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, που βρίσκεται στις υπώρειες του ενεργού ηφαιστείου Σινμοεντάκε, το οποίο έχει αρχίσει να «βρυχάται».
Η δημαρχία της Τακαχάρου, που βρίσκεται στην επαρχία Μιγιαζάκι, στα νότια της νήσου Κιούσου, κάλεσε τους 1.158 κατοίκους των πλέον εκτεθειμένων προαστίων της να περάσουν τη νύχτα σε κέντρα υποδοχής.
Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους
1.421 μέτρων, «ξύπνησε» στις 26 Ιανουαρίου. Από τότε ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύεται σε ύψος πολλών μέτρων και μια στήλη πυκνού καπνού εξακολουθεί να υψώνεται προς τον ουρανό.
«Πάνω από 600 άνθρωποι δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Κάποιοι εξ αυτών έλαβαν άδεια να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως εκτιμούμε πως θα φιλοξενήσουμε περίπου 700 ανθρώπους τη νύκτα τούτη στις εγκαταστάσεις μας», τόνισε τοπικός αξιωματούχος.
Η απόφαση για την απομάκρυνση των κατοίκων ελήφθη έπειτα από την ανακοίνωση της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι επεκτείνει την ακτίνα της ζώνης κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο στα 3 χιλιόμετρα.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου