Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Οι πολίτες άνοιξαν τις μπάρες

Με το σύνθημα «Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσια περιουσία - Σπρώξτε τη μπάρα. Μη πληρώνεις κι εσύ!» εκατοντάδες μέλη του κινήματος ενάντια στα διόδια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε το πανελλήνιο συντονιστικό των επιτροπών αγώνα κατοίκων πολιτών και εργαζόμενων ενάντια στα διόδια και άνοιξαν την Κυριακή τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας.

Το άνοιγμα ξεκίνησε σε κάποιους σταθμούς στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και οι μπάρες έμειναν ανοιχτές μέχρι τις 5 το απόγευμα. Στον αυτοκινητόδρομο ανατολικής Πελοποννήσου τα διόδια παρέμειναν ανοιχτά μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Με επευφημίες, κορναρίσματα και σφιγμένες «γροθιές αλληλεγγύης» απαντούσαν  οι οδηγοί στα μέλη της επιτροπής πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια που συγκεντρώθηκαν  σε όλους τους σταθμούς διοδίων του εθνικού οδικού δικτύου. Άντρες, γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά ήταν εκεί για να δώσουν δυναμικό παρών ενάντια στην καταβολή των διοδίων.

Από τις 15:10 το μεσημέρι πολίτες και κλιμάκια της συντονιστικής επιτροπής Πελοποννήσου κατά των διοδίων σήκωσαν  τις μπάρες στους σταθμούς γέφυρα Μάναρη (ΑΣΕΑΣ), Νεστάνης και Σπαθοβουνίου, στον αυτοκινητόδρομο ανατολικής Πελοποννήσου.

Χωρίς να πληρώνουν διόδια περνούσαν οι οδηγοί, από τη 13:00, από τον σταθμό των Μαλγάρων, εξ’ αιτίας των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα.

Στην κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο Σάββας Κωφίδης.

Ανοιχτά παρέμειναν και τα διόδια Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού, καθώς και εκείνα στη Λεπτοκαρυά και στον Πολύμυλο Κοζάνης.


Μέλη της επιτροπής  μιλώντας στο Protothema.gr  δήλωσαν πως η  πρωτοβουλία τους είχε σκοπό να λειτουργήσει ως διαμαρτυρία για τα χρήματα που πληρώνουν για κακοφτιαγμένους και κακοσυντηρημένους δρόμους.

Το κοινωνικό κίνημα μη καταβολής διοδίων κορυφώθηκε  με  κινητοποιήσεις στις Εθνικές Οδούς όλης της χώρας, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες οδηγοί σηκώσαν  χωρίς ενδοιασμούς τις μπάρες και περνούσαν  χωρίς να πληρώσουν τα τέλη.

Πρόκειται, ίσως για τη  μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη κινητοποίηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα κατά των αυξήσεων των διοδίων.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκαν στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η κίνηση αυτή της επιτροπής πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια αποτυπώνει την οργισμένη αντίδραση των πολιτών στις απανωτές αυξήσεις των τελών διέλευσης, επιστέγασμα των οποίων είναι οι πρόσφατες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές που αυξάνουν έως 0,60 λεπτά τα διόδια και υιοθετούνται από όλους τους αναδόχους των έργων.
Πηγή:  www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου