Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οικολογική Πρωτοβουλία στη Μαγνησία

Για 14 χρόνια, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, μια Οικολογική Οργάνωση, με έδρα την πόλη του Βόλου, έχει βάλει τη δική της "σφραγίδα" στην ανάδειξη και επίλυση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού Μαγνησίας- και όχι μόνο.

Απέκτησε νομική υπόσταση το Σεπτέμβριο του 1997, με τη μορφή της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), που λειτουργεί σε εθελοντική βάση και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τους εταίρους. Δεν υπάρχουν αξιώματα στο ΔΣ, μόνο υπεύθυνοι κατά θεματικές ενότητες. Η ΜΚΟ αριθμεί, σήμερα, περισσότερα από 200 μέλη και πάνω από 4.000 συνδρομητές της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που εκδίδει η οργάνωση.

Κάθε Τρίτη βράδυ, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας δίνουν "ραντεβού", σε συναντήσεις ανοιχτές τόσο για τα μέλη όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες του Βόλου, και ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μαγνησίας και του ελλαδικού χώρου εν γένει.

Μεταξύ των θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση είναι η υποστήριξη των ενεργειών και στόχων του Πανελληνίου Δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων, που περιλαμβάνει 80 οικολογικές οργανώσεις- μεταξύ αυτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας-, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα οικολογικά προβλήματα, αλλά και η εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη λειτουργία της οργάνωσης. Σημειώνεται ότι οικονομικοί πόροι της οργάνωσης είναι μόνο η οικονομική συνδρομή των μελών και συνδρομητών της εφημερίδας. Δεν δέχεται επιχορηγήσεις από το Κράτος, τη Νομαρχία ή τους Δήμους, για λόγους αρχής.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έχει συμμετάσχει στην καμπάνια για το "πρασίνισμα" της Συνθήκης του 'Αμστερνταμ, τον Διεθνή Αφοπλισμό και τη συλλογή υπογραφών κατά της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας κλπ.

"Οι πολίτες μάς ενημερώνουν για διάφορα προβλήματα ζητώντας τη συνδρομή μας" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης και συνεχίζει: "Ας γίνει κατανοητό ότι δεν είναι υπηρεσία, αλλά μια εθελοντική οργάνωση, που πηγάζει μέσα από την κοινωνία των πολιτών. Η δύναμη του πολίτη είναι η δύναμή της. Στη σημερινή εποχή της άκρατης ιδιώτευσης, ο εθελοντισμός πρέπει πάλι να έρθει στο προσκήνιο και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον να ξαναμπεί στη ζωή μας. Με την όξυνση των οικολογικών προβλημάτων, ο οικολογικός λόγος, πράξη και τρόπος ζωής είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Η κοινωνία των πολιτών, είμαστε όλοι εμείς και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές αξίες, όπως είναι η ποιότητα της ζωής μας, η κοινή μοίρα, η συνέχιση της ζωής. Η οικολογική δράση είναι υποχρέωση και δικαίωμα του καθενός μας".

Η εφημερίδα "ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", που εκδίδει η οργάνωση, είναι ένα από τα καλύτερα οικολογικά έντυπα που κυκλοφορούν πανελλαδικά και τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, εφαρμόζει την απλή αρχή: "αξιόπιστη πληροφορία σε περισσότερους συμπολίτες". Γιατί το δικαίωμα στην πληροφόρηση είναι δικαίωμα του καθενός, όπως λέει.

Η εφημερίδα αποστέλλεται σε πάνω από 4.000 αποδέκτες, ενώ εκτιμάται ότι οι αναγνώστες είναι πολύ περισσότεροι. Στους αποδέκτες περιλαμβάνονται κατά πρώτο λόγο όλες τις Υπηρεσίες και όλοι οι φορείς στην Ελληνική Επικράτεια, οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με το περιβάλλον και πάρα πολλοί απλοί συνδρομητές.

Ο κ. Βολιώτης αναφέρει ακόμη ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν την οργάνωση το τελευταίο διάστημα είναι η υπερβολική δόμηση στο Πήλιο, λόγω του παρωχημένου Προεδρικού Διατάγματος που ισχύει, η ποιότητα ζωής στην πόλη του Βόλου, η προστασία του Παγασητικού και η αποτροπή της απειλής για το περιβάλλον από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί Αλατάς του Παγασητικού, στις Νηές Σούρπης και την περιοχή Πούντα της Σκιάθου.
Πηγή: http://www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου