Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ

Σε αύξηση της τιμής του ψωμιού προσανατολίζονται οι αρτοποιοί

Είναι επαγγελματίες που συναναστρέφονται καθημερινά με τους πελάτες τους και, παρόλο που έχουν πληγεί και αυτοί από την οικονομική κρίση, επωμίστηκαν όλο το βάρος των αυξήσεων σε ΦΠΑ αλλά και σε ανατιμήσεις τιμών στα άλευρα και τα σιτηρά. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, η τρίτη κατά σειρά άνοδος του φόρου προστιθέμενης αξίας, κατέστησε δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής τους.

Πρόκειται για τους φουρνάρηδες του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξετάζουν πλέον, ολοένα και πιο έντονα, το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής του τεμαχίου. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, μάλιστα, πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις των αρτοποιών με τους προμηθευτές τους.

Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου τους, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, δήλωσε αισιόδοξος πως δε θα υπάρξει αύξηση της τιμής του τεμαχίου. Ωστόσο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι όποια αύξηση κι αν γίνει, αυτή δε θα υπερβαίνει τα πέντε λεπτά ανά το τεμάχιο. Η μέση τιμή στο νομό Θεσσαλονίκης κυμαίνεται γύρω στα 0,60 με 0,70 λεπτά /τεμάχιο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι τελευταίες αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυμάνθηκαν μεταξύ 12% και 20%.

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, οι οποίοι απασχολούν γύρω στις 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα. Στο νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σ’ αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου