Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ήταν αυτή η πρώτη Ελληνίδα Φαραώ;

"
Μία συνταρακτική

ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα παρουσιαζόταν από την επιστημονική κοινότητα το πρόσωπο της Αρσινόης Β', συζύγου του Πτολεμαίου Β', κατάφερε μία ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ....

....
Η Maria Nilsson, υπέδειξε ότι η Αρσινόη Β’ δεν ήταν απλά η σύζυγος του Πτολεμαίου Β’, αλλά ότι συμβασίλευε μαζί του, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και η μόνη γυναίκα Φαραώ της Αιγύπτου που γνωρίζουμε σήμερα είναι η Κλεοπάτρα Ζ’. Αυτή η θεωρία στηρίζεται στη χρήση ενός διαφορετικού τρόπου ερμηνείας συμβόλων αλλά και στην κατανόηση του σύνθετου στέμματος που φορούσε η Θηλυκή Φαραώ.

Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η Αρσινόη β’ είχε αποκτήσει όλους τους τίτλους της εξαιτίας του συζύγου της και Φαραώ, Πτολεμαίου Β’. Το ιδιαίτερο στέμμα της θεωρούνταν δείγμα θεοποίησης της με την μορφή της Ίσιδας και της Άθωρ δίπλα στον θεοποιημένο σύζυγό της . Δεν είχε αμφισβητηθεί καθόλου ουσιαστικά η ανδρική διαδοχή του θρόνου στη βασιλεία των Πτολεμαίων.

Σύμφωνα με την έρευνα της Nilsson, το διάδημα της Αρσινόης συνδύαζε τέσσερα διαφορετικά πράγματα: το ερυθρό φαραωνικό στέμμα της Κάτω Αιγύπτου, το στέμμα «Ατεφ» που φορούσαν μόνο οι Φαραώ και οι θεοί, τα κέρατα του θεού Κνουμ καθώς και τον ηλιακό δίσκο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κέρατα, σύνηθες στοιχείο που το βλέπουμε σε εικονογραφίες θηλυκών θεοτήτων και βασιλισσών. Από την Αρσινόη Β’ επηρεάστηκε η βασίλισσα Κλεοπάτρα , η οποία χρησιμοποίησε το ιδιόμορφο αυτό στέμμα ως στοιχείο στην προσωπική της εικονογραφία.

Με βάση αυτό το στοιχείο αλλά και την ενδελεχή μελέτη της εικονογραφίας της Αρσινόης, η Nilsson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εικόνα της ως Θεοποιημένη Φαραώ αναφερόταν στη περίοδο της βασιλείας της και όχι στη μεταθανάτια τιμή της.

Πηγή: stakarfia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου