Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Φοβολταϊκά κύτταρα από οδοντόκρεμα


ImageΕρευνητές από το Πανεπι- στήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν έναν τρόπο μείωσης του κόστους κατά το ήμισυ, παράγοντας φωτοβολταϊκά κύτταρα από μεταλλικό οξείδιο που απαντάται... στην οδοντόπαστα.
Ο Δρ. Χένρι Σνέιθ και η ομάδα του στο Τμήμα Φυσικής συνδύασαν το οξείδιο με μια λεπτή στρώση φτηνής βαφής, την οποία τοποθέτησαν πάνω σε γυαλί, μετατρέποντας έτσι την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το γυαλί αυτό θα μπορούσε να παραχθεί σε πολλά διαφορετικά χρώματα και να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων σε παράθυρα. Η ανακάλυψη «έχει πολλές εφαρμογές και παρέχει πολλές δυνατότητες στον κλάδο του σχεδιασμού κτηρίων», λέει ο Σνέιθ.
Εκτός από το κόστος, η εφαρμογή αυτής της ανακάλυψης θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, αφού για την κατασκευή τέτοιου γυαλιού θα χρησιμοποιούνταν μη τοξικά υλικά που υπάρχουν σε αφθονία.
«Πιστεύω πως πρόκειται για μια πραγματικά καλή ιδέα, πιθανότατα για τον προάγγελο μιας νέας τεχνολογίας», λέει ο Όλι Μπένετ, στέλεχος εταιρίας που ειδικεύεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπους να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών τους κυττάρων, όμως πιστεύουν ότι σύντομα, χάρη «στο εξαιρετικά χαμηλό κόστος της παραγωγής και επεξεργασίας», η τεχνολογία αυτή «θα γίνει ανταγωνιστική.» 

1 σχόλιο: