Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΔελτίοΤύπου Περιφέρειας-4η Συνάντηση για τον Τουρισμό


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201                                                            Προς: ΑΡΙΘ.ΤΗΛ/ΤΥΠΙΑΣ:2381025875                                  Μέσα Ενημέρωσης
ΗΛ.Δ/ΝΣΗ: antiperiferiarxis@1177.syzefxis.gov.gr  Έδεσσα, 22 Μαρτίου 2011

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην 4η Συνάντηση για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα (21/3) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στην οποία συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια προηγούμενων συσκέψεων και είναι ενδεικτική της προτεραιότητας που αποδίδει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην συστηματική οργάνωση και σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής. Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε μεγάλο αριθμό διαφορετικών θεμάτων που κάλυπταν από την οργάνωση της Τουριστικής Προβολής με τη συγκρότηση αντίστοιχων Επιτροπών και ομάδων εργασίας, την καθιέρωση ενός ενιαίου brandname για τη δημιουργία μίας ομοιόμορφης, ισχυρής και αναγνωρίσιμης τουριστικής ταυτότητας για την περιοχή, μέχρι τα αναγκαία έργα τουριστικών υποδομών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επισκεπτών στο εσωτερικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης κοινών δράσεων τουριστικής προβολής, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται συνέργεια και εξοικονόμηση πόρων και στο σχεδιασμό της τουριστικής προβολής στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Η στροφή της τοπικής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και να συνεισφέρει με κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι και αναξιοποίητοι φυσικοί παράδεισοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πολύ καλές προοπτικές για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού. Στόχος μας είναι τα οφέλη από τον τουρισμό να επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία και όχι σε ξένα κέντρα, να μην παρατηρείται υποβάθμιση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος καθώς αυτό σημαίνει απώλεια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και η ανάπτυξη μίας νέας νοοτροπίας τουριστικής εξυπηρέτησης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο τουρίστας-πελάτης. Η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τους επισκέπτες της περιοχής μας και η οργανωμένη ένταξή τους στον τοπικό πολιτισμό δημιουργούν μία μακροπρόθεσμη ειλικρινή σχέση που, τελικά, εξασφαλίζει μία βιώσιμη και υγιή τουριστική ανάπτυξη».


ª


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου)

H 22 Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού για να μας υπενθυμίζει ότι το νερό αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Ο επονομαζόμενος ΄΄λευκός χρυσός΄΄, παρά τις προσπάθειες και τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, απειλείται σοβαρά από διάφορους παράγοντες περιορίζοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες για οικονομική και κοινωνική ευημερία που είναι στενά συνυφασμένες με το νερό.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή για την οποία πλέον έχουμε αποδείξεις και όχι ενδείξεις ότι υφίσταται, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον υδρολογικό κύκλο και είναι πολύ πιθανό πολλές περιοχές να αντιμετωπίσουν λειψυδρία και ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου – συντονισμένης προσπάθειας για ενημέρωση και αφύπνιση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ορθή χρήση του νερού, σε συνδυασμό και με την υπερκατανάλωση οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των υδατικών μας αποθεμάτων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας χαρακτηρίζεται από την αφθονία και ποικιλία των εσωτερικών υδάτων της (επιφανειακών και υπόγειων). Η λίμνη Βεγορίτιδα, ο υγροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίων, οι ποταμοί Λουδίας και Αλμωπαίος, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου, οι πηγές της Αραβησσού είναι μερικά μόνο από τα πλούσια υδατικά αποθέματα που διαθέτει η περιοχή μας. Η ορθολογική διαχείριση και αξιοποίησή τους αποτελεί οπωσδήποτε μέριμνα της πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών καθώς το νερό είναι μεν ανανεώσιμος φυσικός πόρος, η παρατεταμένη υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του όμως, όπως και η ανορθολογική χρήση του μπορούν να οδηγήσουν σε λειψυδρία. Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας παρατηρείται, για παράδειγμα, είσοδος θαλασσινού νερού, στον υπόγειο υδροφορέα λόγω των υπεραντλήσεων, που αποτελεί μία μη αντιστρεπτή οικολογική καταστροφή με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική αγροτική οικονομία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει δημιουργηθεί ένα νέο Τμήμα, «Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας», τονίζοντας ακριβώς τη σημασία που έχει η ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική προσέγγιση στη διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής μας που υποστηρίζουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που αναπτύσσονται στις πεδιάδες και στον ορεινό όγκο. Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μία σημαντική ομάδα έργων αφορά στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του αγροτικού αρδευτικού δικτύου, στη διευθέτηση των ρεμάτων που μας ενδιαφέρει και για λόγους πολιτικής προστασίας, στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής και, ακόμη, στο φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου που αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο «πνοής» για την Πέλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου