Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Βομβαρδίζουν οι σύμμαχοι τη Λιβύη

Σε εξέλιξη η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων, πάνω από τον ουρανό της Βεγγάζης. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γαλλικού στρατού, η αεροπορία ήδη κατάφερε να έχει το πρώτο της καίριο χτύπημα σε αντίπαλο στόχο, χωρίς όμως να κατονομάσει ποιος ήταν αυτός.
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο,
μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV. Λίγη ώρα αργότερα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αναγνωριστικές πτήσεις, ωστόσο, προς το παρόν  η χώρα παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Τα σχέδια των συμμαχικών δυνάμεων
Ήδη οι ΗΠΑ έχουν προσγειώσει σε βρετανική βάση αεροπλάνα, ενώ η Βρετανία μετακίνησε πολεμικά αεροσκάφη τύπου Tornado σε βάσεις της που βρίσκονται κοντά στη Λιβύη.
Δανία, Νορβηγία και Καναδάς στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα ξεκινήσουν από αύριο τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις.
Στην πρώτη φάση, το ζητούμενο είναι να πληγούν καίριοι στόχοι. Οι συμμαχικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να πετύχουν πλήγματα σε αεροδρόμια, ραντάρ και δρόμους ανεφοδιασμού, ενώ το ΝΑΤΟ θα αναλάβει να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση και να επιβλέπει το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη.

Μήνυμα από Ομπάμα
Κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Βραζιλία, παραχώρησαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. Ο κ. Ομπάμα, τόνισε: «Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή αμετάκλητη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας θα ενεργήσει επειγόντως».

Το χρονικό της απόφασης
Στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη προανήγγειλε μετά από ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου των ηγετών στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Καντάφι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ουσιαστικά άναψε το "πράσινο φως" για τη στρατιωτική επέμβαση.
"Πρέπει να δράσουμε" είπε "σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη".
Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Καντάφι αθέτησε την υπόσχεσή του για παύση του πυρός και πως πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δράση των Ηνωμένων Εθνών: «Ο Καντάφι συνεχίζει να κακοποιεί τους δικούς του ανθρώπους και για αυτό έφτασε η ώρα της άμεσης δράσης. Πρέπει να επιβάλουμε την θέληση των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη σφαγή πολιτών να συνεχιστεί».
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Χίλαρι Κλίντον. Εκεί, οι όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τον καταμερισμό των ρόλων στις επιχειρήσεις.
Αποφασισμένη η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Σε δήλωση προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το πέρας της Συνόδου για την «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό» στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός έκανε προς τους δημοσιογράφους την εξής δήλωση:
«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας. Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».
Η Γερμανία αρνείται να λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδο στο Παρίδι δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.
Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Ανησυχία στην Κύπρο

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο, ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα έχουν ήδη προσγειωθεί εκεί, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε την αντίθεσή του, στο να χρησιμοποιηθεί η βάση του Ακρωτηρίου, ως ορμητήριο των επιχειρήσεων.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου