Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δελτίο τύπου κ. Βασίλειου Γιουματζίδη (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας)


Βασίλειος Γιουματζίδης
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Πέλλας
___________________________________________________________
« ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας, κ. Βασίλης Γιουματζίδης,  κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και την Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου,  σχετικά «με την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής Πέλλας τόνισε ότι στα πλαίσια του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης το ποσοστό των δεσμεύσεων, που αφορά τον τομέα έρευνας και καινοτομίας για τη χώρα μας ανέρχεται στο 3.1% του συνολικού προϋπολογισμού του 4ου ΚΠΣ. Ωστόσο, με βάση καταγεγραμμένα στοιχεία, η απορρόφηση των ανωτέρω πόρων ανέρχεται σε 0.4% υπολειπόμενη ουσιαστικά κατά 2.7% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Γιουματζίδης θεωρώντας ότι η εξέλιξη του παραπάνω ζητήματος θα οδηγήσει σε  περαιτέρω  συρρίκνωση  της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας και δεν θα δώσει καμία προοπτική εξωστρέφειας της οικονομίας , ζήτησε από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να δράσουν άμεσα και να επιληφθούν του ζητήματος.  Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, η εθνική οικονομία  θα έχει φθίνουσα πορεία και η χώρα δεν θα απεγκλωβιστεί ποτέ από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Ακόμα, ο Βουλευτής Πέλλας ζήτησε από τους Υπουργούς να του παραθέσουν αναλυτικά στοιχεία με τον αριθμό προτάσεων που έχουν κατατεθεί και του συνολικού ποσού και ποσοστού που παρουσιάζει μέχρι σήμερα ο τομέας της έρευνας και της τεχνολογίας. Ακόμα, ζήτησε να του γνωστοποιήσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν προκειμένου η απορροφητικότητα να φτάσει το στόχο του 3.1% ως το 2013.  Τέλος, ο κ. Γιουματζίδης χαρακτηριστικά σημείωσε ότι θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να βρεθεί άμεση και ουσιαστική λύση του προβλήματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου