Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

« ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ»



Βασίλειος Γιουματζίδης
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Πέλλας
___________________________________________________________


« ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ»

Με την υπ’αριθμόν Α.Π.: 10390 ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας, κ. Βασίλης Γιουματζίδης, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτριο Ρέππα, παρενέβη σχετικά « με τις προδιαγραφές κτιριακών κατασκευών στα δημόσια έργα».
Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας υπογράμμισε ότι « τα δημόσια έργα προδιαγράφονται συνήθως για τους κρατικούς φορείς ( ΟΣΚ, ΟΕΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ ΘΕΜΙΣ και ΓΓΔΕ) χρησιμοποιώντας προδιαγραφές που είχαν συνταχθεί πριν από 30 χρόνια. Όλες, όμως οι προδιαγραφές αναφέρονται σε παραδοσιακά δομικά υλικά αποκλείοντας αδιαπραγμάτευτα δομικά προϊόντα τύπου μονομπλοκ, επιχρισμάτων, υλικών βαφής κτλ. από την ισότιμη συμμετοχή στους δημόσιους κατασκευαστικούς διαγωνισμούς».
Σε απάντησή του, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημείωσε ότι « στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των προδιαγραφών, μελετών και κατασκευών, εντάσσοντας τα υλικά νέας τεχνολογίας-όπως τα πρότυπά τους διαμορφώνονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN)- Το Υπουργείο προωθεί για θεσμοθέτηση α) τις Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) και β) τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των Ευρωκωδίκων». Ακόμα, ο Υπουργός τόνισε ότι « σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (Ι.Ο.Κ.), το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, η εκπόνηση σύνταξης Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (Ε.ΤΕ.Π.) και Αναλύσεων Τιμών σε 22 κατασκευαστικούς τομείς που καλύπτουν όλο το φάσμα των κατασκευών στην Ελλάδα».
Ο κ. Γιουματζίδης, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημείωσε ότι οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη δεδομένου ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες κατασκευαστικές εταιρίες να εισέλθουν  ‘στο παιχνίδι’ των δημοσίων έργων, γεγονός που θα ευνοήσει και τη χώρα να αναπτύξει ισχυρές, ανταγωνιστικές  κατασκευαστικές εταιρίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου