Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Rock ιστορίες... Οι Led Zeppelin αλλάζουν προσωρινά το όνομά τους

Το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας των Led Zeppelin το 1970 για την προώθηση του πρώτου τους άλμπουμ είχε μια απροσδόκητη εξέλιξη.
Η γερμανίδα κόμισσα Εύα φον Ζέπελιν, εγγονή του δημιουργού του αερόπλοιου Ζέπελιν, Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, δεν ήταν ευχαριστημένη που ένα ροκ συγκρότημα χρησιμοποιούσε το οικογενειακό της όνομα. “Μπορεί να είναι διάσημοι, αλλά ένα τσούρμο από μαϊμούδες που τσιρίζουν δεν μπορεί να έχει το προνόμιο να χρησιμοποιεί ένα ένδοξο όνομα χωρίς άδεια” έλεγε με υποτιμητικό τρόπο για το αγγλικό συγκρότημα που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μουσικής.
Η γερμανίδα αριστοκράτισσα απείλησε με μήνυση, θέτοντας σε κίνδυνο τη συναυλία των Led Zeppelin, που επρόκειτο να δοθεί στην Κοπεγχάγη στις 28 Φεβρουαρίου 1970.
Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο μάνατζερ του συγκροτήματος Πίτερ Γκραντ κανόνισε μια συνάντηση της Εύας φον Ζέπελιν με τα μέλη του συγκροτήματος σ' ένα τηλεοπτικό στούντιο, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.
Η συνάντηση ήταν εγκάρδια στην αρχή. Η κόμισσα ενθουσιάστηκε με τη γνωριμία και αναγνώρισε ότι τα μέλη του συγκροτήματος ήταν “μια χαρά παιδιά”. Στη συνέχεια, όμως, εξαγριώθηκε, όταν είδε το εξώφυλλο του άλμπουμ, που έδειχνε ένα φλεγόμενο Ζέπελιν. Ένιωσε θιγμένη και κατηγόρησε τα μέλη του συγκροτήματος ότι προσβάλλουν το όνομα της οικογένειάς της.
Φοβούμενος ότι η φράου Εύα θα κάνει πράξη την απειλή της και θα τους σύρει στα δικαστήρια, ο Γκραντ αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του συγκροτήματος για τη συναυλία της Κοπεγχάγης. Προς στιγμήν, αυτός και ο Τζίμι Πέιτζ σκέφτηκαν το όνομα Ned Zeppelin, αλλά τελικά κατέληξαν στο όνομα The Nobs, δανειζόμενοι το επώνυμο του υπευθύνου της περιοδείας τους Κλοντ Νομπς (Claude Nobs).
H συναυλία έγινε χωρίς το παραμικρό εμπόδιο στο κλειστό K.B Hallen της δανικής πρωτεύουσας, παρουσία 3.000 θεατών. Η Εύα φον Ζέπελιν δεν έκανε πράξη την απειλή της και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα βοήθησε τους Led Zeppelin να εκτοξεύσουν τη φήμη τους.
πηγη :  www.radiojukebox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου