Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Test: Mitsubishi Lancer Sportback 1.8 Πάμε στοίχημα;


Ας δημιουργήσουμε ένα φανταστικό σενάριο. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει ένα κουπόνι στοιχήματος στο οποίο συγκαταλέγονται όλα τα 5θυρα μικρομεσαία μοντέλα της ελληνικής αγοράς. Το δελτίο μας θα είχε περισσότερα από είκοσι αυτοκίνητα, καθένα όμως από αυτά θα είχε και διαφορετικό συντελεστή νίκης. Οι λόγοι ευνόητοι... Όπου νίκη, βέβαια, βάλτε την πρωτιά στον πίνακα των πωλήσεων και, κατ’ επέκταση, την εκτίμηση του αγοραστικού κοινού.




Ποια πιστεύετε εσείς πως θα ήταν η απόδοση που θα έδιναν οι «bookers» για το νέο Sportback; Πριν απαντήσετε και... ποντάρετε, ας δούμε πρώτα απ’ όλα το βιογραφικό που συνοδεύει το μοντέλο, ούτως ώστε μετά να είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και τα προγνωστικά έτσι όπως διαμορφώνονται.



Στόχος το 70%

Δεν έχεις 5θυρο εκπρόσωπο στη μικρομεσαία κατηγορία οχημάτων; Χάνεις χρήμα, το μερίδιό σου στην αγορά συρρικνώνεται (κακά τα ψέματα, η πιο δημοφιλής κατηγορία πανευρωπαϊκά είναι αυτή του segment C) και σίγουρα δεν μπορείς να θεωρείσαι εταιρεία με υψηλές εμπορικές βλέψεις. Αφού το σκέφτηκαν οι Ιάπωνες και ζύγισαν τα πράγματα, αποφάσισαν, έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια, να λανσάρουν το Lancer και σε 5θυρο!



Με αυτήν την κίνηση κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων (Sports Sedan, Sportback, Ralliart και Evolution), αλλά, το σημαντικότερο ίσως, να φωνάξουν βροντερό «παρών» σε μια κατηγορία που, όπως προαναφέραμε, πουλάει σαν ζεστό ψωμάκι. Οι ίδιοι πιστεύουν πως το Sportback θα αποσπάσει το 70% των συνολικών πωλήσεων της οικογένειας Lancer, με το 4θυρο να καταλαμβάνει το 24% και το EVO το 6%. Για να δούμε...



Με επιρροές από Saab 900 Turbo

Δεν το λέμε εμείς, οι ίδιοι οι άνθρωποι της Mitsubishi το παραδέχτηκαν! Πως για τη δημιουργία του Sportback εμπνεύστηκαν σχεδιαστικά από το Saab 900 Turbo Combi-Coupe (1978 με 1993). Πράγματι, το 5θυρο Lancer θυμίζει έντονα το σουηδικό μοντέλο (ως προς τη φιλοσοφία), αφού το σπορ παρουσιαστικό του παντρεύει την κομψότητα με τη λειτουργικότητα σε σωστές αναλογίες.



Εάν, λοιπόν, εξαιρέσουμε το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, όπου η μάσκα «jet fighter» είναι ήδη γνώριμη από το 4θυρο Lancer αλλά και το ανανεωμένο Colt, το πίσω τμήμα είναι εντελώς νέο σε αισθητικό επίπεδο. Τα επιμηκυσμένα φώτα (αρκετά μεγάλη, βέβαια, η απόσταση που τα χωρίζει από τις πίσω πόρτες) φαρδαίνουν το παρουσιαστικό του οχήματος, ενώ η έντονη κλίση της πίσω κολόνας δείχνει να ισορροπεί σχεδιαστικά ανάμεσα στις κλασικές γραμμές ενός 5θυρου αυτοκινήτου και σε εκείνες ενός στέισον.



Το εάν αυτό το ιδιαίτερο στιλ αρέσει ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Άλλωστε, τα έχουμε πει ουκ ολίγες φορές πως η εμφάνιση είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι πως το Sportback με μήκος 4.585 μ. (1,5 εκ. πιο μακρύ από το σεντάν!) τοποθετείται ανάμεσα στα υψηλότερα κλιμάκια της μικρομεσαίας κατηγορίας (μόνο η Lancia Delta το πλησιάζει, με μήκος 4.520 μ.), αγγίζοντας ουσιαστικά, από πλευράς διαστάσεων, μοντέλα του segment D!



Το γεγονός αυτό έχει θετική επίδραση σε επίπεδο διαθέσιμων χώρων, αφού τέσσερις ενήλικες επιβάτες, ανεξαρτήτως ύψους και... πλάτους, θα μεταφερθούν με μεγάλη άνεση στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, και με τον ευέλικτο χώρο φόρτωσης (288 λίτρα υπό κανονικές συνθήκες, 344 ρυθμίζοντας το ύψος του πατώματος και 1.394 εάν αναδιπλωθούν τα καθίσματα), μπορείτε να τοποθετήσετε σχεδόν τα πάντα στον αποθηκευτικό χώρο. Αρκεί να μη φανείτε υπερβολικοί...



Σε περίπτωση, τώρα, κατά την οποία περιμένατε αλλαγές στην εμφάνιση του κόκπιτ, ατυχήσατε! Διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν στο διάκοσμο του Sportback, σε σύγκριση με εκείνον της Sports Sedan έκδοσης, που σημαίνει πως τα πλαστικά είναι σκληρά, το φινίρισμα μέτριο και η εργονομία των επιμέρους διακοπτών αρκετά βολική.



Πάμε βόλτα;

Βρίσκεις γρήγορα τη σωστή θέση οδήγησης (αν και θα θέλαμε να διαθέτει το τιμόνι και τηλεσκοπική ρύθμιση) και γυρνάς το κλειδί στη μίζα δίνοντας ζωή στο 1.800άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα των 143 ίππων. Το εν λόγω μηχανικό σύνολο αποδίδει τη μέγιστη ιπποδύναμή του στις 6.000 σ.α.λ., με την ανώτατη τιμή της ροπής (των 179 Nm/18,2 χλγμ.) να αποδίδεται στις 4.250 σ.α.λ.



Σε αστικό περιβάλλον το Sportback ελίσσεται άνετα, χάρη στην 5 μέτρων ακτίνα κύκλου στροφής και στο ελαφρύ σε αίσθηση τιμόνι του. Βέβαια, αρκετές φορές χρειάζεται να «παίξεις» με τις σχέσεις του κιβωτίου (πολύ καλό σε αίσθηση και κούμπωμα), προκειμένου να διατηρήσεις ψηλά τις στροφές του κινητήρα, αφού, σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι τις 4.000 σ.α.λ., το μοτέρ δείχνει κάπως αναιμικό...



Κατά κάποιον τρόπο, πάντως, το φαινόμενο αυτό δικαιολογείται λόγω του συστήματος μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβιδών MIVEC της Mitsubishi στους εκκεντροφόρους εισαγωγής και εξαγωγής. Υπό συνθήκες χαμηλών στροφών, το σύστημα κλείνει τις βαλβίδες εισαγωγής νωρίτερα, για να διατηρήσει τη μέγιστη ποσότητα αέρα μέσα στον κύλινδρο και για να παραγάγει υψηλότερη ροπή, ώστε να μειώσει την κατανάλωση σε συνθήκες πόλης.



Στη θεωρία, το σύστημα λειτουργεί υποδειγματικά. Το θέμα είναι πως στην πράξη το συγκεκριμένο μοτέρ χρειαζόταν περισσότερη δύναμη, κυρίως σε χαμηλότερες στροφές λειτουργίας. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν αποφασίσεις να βυθίσεις το πόδι σου στο γκάζι στον αυτοκινητόδρομο. Βλέπεις τον κινητήρα να ανεβάζει γρήγορα και πρόθυμα στροφές, αλλά και πάλι... Το κοντό κιβώτιο ταχυτήτων (33,9 χλμ./ώρα με 5η) βοηθά κάπως την κατάσταση, προσδίδοντας το απαιτούμενο νεύρο στον κινητήρα. Όσο, όμως, ανεβαίνουν οι στροφές, ο θόρυβος που παράγει γίνεται ενοχλητικός.



Αριθμητικά μιλώντας, τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 9,5 δευτερόλεπτα, με τις ρεπρίζ των 60-100 και 80-120 χλμ./ώρα να επιτυγχάνονται σε χρόνο 11,7 και 18,9 δλ., αντίστοιχα, τιμές μέτριες για τα δεδομένα της κατηγορίας (Impreza 2.0, Civic 1.8, Delta 1.4 -150 PS- και Octavia5 1.8 TFSI εμφανίζουν καλύτερα νούμερα σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις συγκριτικά με το Sportback). Ακόμα μία ένσταση έχουμε όσον αφορά τα ελαστικά.



Τα 18άρια Yokohama Advan A10 (215/45) δεν ταιριάζουν καθόλου στο χαρακτήρα του οχήματος. Το Sportback χρειαζόταν και πιο μικρή διάσταση ελαστικού (προκειμένου να «ζωντανέψει» λίγο το αυτοκίνητο) αλλά και ένα πιο μαλακό πέλμα, αφού, όπως αποδείχθηκε και από τις μετρήσεις των φρένων (120-0 χλμ.), τα 59,3 μ. που εμφάνισε είναι τιμή που δεν ικανοποιεί και δεν οφείλεται στην απόδοση του συστήματος πέδησης.



Στο διά ταύτα τώρα, η έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας διέθετε, πέρα από τους 18άρηδες τροχούς, και ελαφρώς φαρδύτερες αντιστρεπτικές δοκούς αλλά και σφιχτότερα αμορτισέρ και ελατήρια. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την άνεση, αντίθετα προσφέρουν καλύτερο κράτημα και υψηλά περιθώρια πρόσφυσης στο όχημα. Το Sportback είναι σε γενικές γραμμές ευχάριστο και με αρκετά σπορ στοιχεία στο DNA του.



Το πλαίσιο είναι στιβαρό, το τιμόνι ακούει γρήγορα και άμεσα τις εντολές σου, δίνοντάς σου ουσιαστικά τη δυνατότητα να κινηθείς γρήγορα ακόμα και σε μια σφιχτή διαδρομή. Στοχεύεις τη στροφή και με όσα χιλιόμετρα έρχεσαι στρίβεις. Το εμπρός μέρος παραμένει ακλόνητο στην τροχιά του και όποιες τάσεις αποσταθεροποίησης του πίσω τμήματος παρουσιαστούν, γίνονται ηθελημένα από μεριάς του οδηγού και πάντα με απενεργοποιημένα τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Εάν είχε και έναν πιο ισχυρό κινητήρα, θα προσθέταμε και την παράμετρο της διασκέδασης στο «παιχνίδι».



Συμπέρασμα

Το Sportback σε ένα φανταστικό δελτίο στοιχήματος θα είχε τον υψηλότερο συντελεστή νίκης. Οι αντίπαλοί του θα ήταν το 1.800άρι Civic, η 150άρα Delta, το 2λιτρο Impreza και -γιατί όχι;- η 160άρα Octavia5. Σε σχέση με τα προαναφερθέντα μοντέλα, υστερεί έναντι όλων σε επιδόσεις, έχει ωστόσο ένα σημαντικό αβαντάζ: την πολύ καλή τιμή στην οποία διατίθεται, που συνδυάζεται μάλιστα και με πολύ καλό εξοπλισμό. Γνώμη μας είναι πως η έκδοση Ralliart είναι το τέλειο πακέτο. Για όσους, φυσικά, δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα EVΟ
πηγη :www.autobild.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου