Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πίστη και ελπίδα για το μέλλον

Στην καταστροφή, την δύσκολη συγκυρία αλλά και την ελπίδα αναφέρονται στα αναστάσιμα μηνύματά τους οι Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Για υπερφίαλη ανθρώπινη διάνοια κάνει λόγο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ιερώνυμος: "Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει πια την ελπίδα"

 Στη δυσμενή συγκυρία, αναφέρονται στα Αναστάσιμα μηνύματά τους οι Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων εκκλησιών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρεται στην καταστροφή που συντελέστηκε στην Ιαπωνία, τους πολέμους και τις τρομοκρατικές ενέργειες, που μαζί με την οικονομική κρίση συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα για τον πλανήτη.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, αναφέρεται επίσης στην "υπερφίαλη ανθρώπινη διάνοια" όπως τη χαρακτηρίζει, που επιχειρεί να τιθασεύσει τις απείρως μεγαλύτερες δυνάμεις των φυσικών φαινομένων, ενώ παράλληλα, τονίζει ότι όλα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα "της πνευματικής εκτροπής του ανθρωπίνου γένους". Καταλήγει όμως υπογραμμίζοντας ότι μόνο "η πίστη στον Αναστάντα Χριστό", είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει ο σημερινός άνθρωπος.
"Είθε να προσεγγίσωμεν προς την αγιότητα του Αναστάντος Χριστού ίνα δια της χάριτος Αυτού γαληνεύσωμεν τα φυσικά και ηθικά κύματα τα οποία πλήττουν τον σύγχρονον κόσμον μας" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Προκαθήμενοι Πρεσβυγενών Πατριαρχείων
Στο πασχαλινό μήνυμα του ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ μερταξύ άλλων αναφέρει:
“Ας μην ξεχνούν λοιπόν οι μεγάλοι αυτής της γης τα λόγια του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ: «ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά, μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί». Μόνο όταν η αγάπη προς τον πλησίον πάψει να γνωρίζει συμβατικά όρια μόνο όταν αντιληφθούμε ότι το «εγώ» αποκτά νόημα ύπαρξης από τη στιγμή που συνυπάρχει με το "εσύ" τότε μόνο θα φωλιάσει και πάλι στην καρδιά μας όχι μόνο η χαρά της Ανάστασης του Κυρίου μας, αλλά και η χαρά της αφύπνισης της ανθρωπιάς μας».
Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ αναφέρεται στο μήνυμα του στο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, προσκυνηματικό και ειρηνευτικό έργο του Πατριαρχείου και εύχεται υγεία, ευημερία και πρόοδο: “Αύτη η Εκκλησία δέεται καθ’ εκάστην επί του Παναγίου και Ζωοδόχου τούτου Τάφου και επί πάντων των Παναγίων προσκυνημάτων, υπέρ των εμπεπιστευμένων αυτή πιστών τέκνων αυτής και των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, προσκυνητών, Επιτρόπων και συνδρομητών, υπέρ υγιείας, ευσταθείας, ευημερίας, προκοπής, προόδου και σωτηρίας”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αναφέρεται ιδιαίτερα στα δεινά που περνά ο τόπος, λέγοντας ότι "όσες φορές το γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο". Προτρέπει τούς ανθρώπους να μη φοβούνται, καμία αδικία, ασθένεια, δυσκολία της καθημερινής ζωής, οικονομική κρίση ή αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά να γίνουν "άνθρωποι της Ανάστασης".
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρει σε ένα σημείο του μηνύματός του: "Κανείς δεν μπορεί πια να μας στερήσει την ελπίδα. Οι Έλληνες το γνωρίζουμε αυτό καλύτερα από όλους. Όσες φορές το Γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο".
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας επισημαίνει: “Η εορτή του Πάσχα, αδελφοί μου, μας βοηθεί να δούμε τον πόνο που μας πιέζει, τον καθημερινό, τον μικρό ἤ τον μεγάλο, μέχρι και την οδύνη του θανάτου, σε μια διαφορετική προοπτική. Ατενίζοντας τον σταυρωθέντα καί αναστάντα Χριστό, βιώνοντας τον πόνο μας μαζί Του, προγευόμαστε εν ειρήνη μια πολυσήμαντη Ανάσταση. Ας μας δίνει ο αναστάς Κύριος τη δύναμη να ζούμε τον πόνο, τον σωματικό, τον ψυχικό, τον προσωπικό, αλλά και τον κοινωνικό, μέσα στο φως της Αναστάσεώς Του. Και ακόμη, να συμμεριζόμαστε με καλωσύνη τις θλίψεις των γύρω μας, φροντίζοντας να τις απαλύνουμε με την αναστάσιμη πίστη και την έμπρακτη αγάπη μας”.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου