Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201
Έδεσσα, 18 Απριλίου 2011

Εορτασμός ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στην Π.Ε. Πέλλας



Αύριο Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου 2011, σε ολόκληρη τη χώρα, εορτάζεται η
Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Την ημέρα αυτή, στην πόλη της Έδεσσας, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εορταστικές εκδηλώσεις:

Α) Δοξολογία στις 10.30 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Μαρία Ζωγράφου, Περιφερειακή Σύμβουλο.

Β) Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιού στο Ηρώο της πόλης, στις 11.00 π.μ. από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Στις εκδηλώσεις προσκαλούνται να παραβρεθούν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι όλων των τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, Διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου καθώς επίσης και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποστέλλει το ακόλουθο μήνυμα:

«Ο εορτασμός της ημέρας του φιλελληνισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας. Καθώς η χώρα μας βιώνει συκοφαντικές επιθέσεις ξένων κέντρων με μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή με αφορμή τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, η έννοια του φιλελληνισμού αποκτά ένα σύγχρονο και επίκαιρο νόημα.

Η επίκληση της διεθνούς αλληλεγγύης τονίζει τη σημασία και την ανάγκη για συνεργασία, προκειμένου να δώσουμε λύση σε σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης (φτώχια, κοινωνικός αποκλεισμός, πανδημίες) και για να προωθήσουμε την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και Αειφόρο Ανάπτυξη σε πλανητικό επίπεδο. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται σήμερα ανίκανη να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αδικίες, το έλλειμμα δημοκρατίας και τα οικολογικά εγκλήματα που συμβαίνουν σε πολλές περιοχές του κόσμου μας.

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση η οποία από οικονομική μετατρέπεται σε κοινωνική και δυστυχώς βαθαίνει, εκτός από τις θυσίες που αναλάβαμε όλοι μας στο εσωτερικό της χώρας, απαιτείται η κινητοποίηση κέντρων λήψης αποφάσεων και μηχανισμών οικονομικής στήριξης του εξωτερικού. Ο φιλελληνισμός έτσι όπως διαμορφώθηκε ως αντίληψη διαχρονικά, δεν είναι θεωρητική έννοια. Δεν περιορίζεται μόνο στην εκδήλωση και προφορική έκφραση συμπάθειας υπέρ των Ελλήνων. Ο φιλελληνισμός είναι συνώνυμο της έμπρακτης κινητοποίησης και δράσης με συγκεκριμένο περιεχόμενο για την στήριξη, προώθηση και ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού. Είναι αναγκαίο σήμερα να σκεφτούμε τρόπους για τη διάδοση της ιδέας του φιλελληνισμού, όπως και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο της τοπικής διακυβέρνησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και να δημιουργήσουμε μία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής προόδου για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Στην προσπάθειά μας αυτή, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με Πελλιώτες που διαπρέπουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Η ευόδωση της συγκεκριμένης προσπάθειας απαιτεί τη στήριξη και ενεργοποίηση όλων μας, μέσα και από το προσωπικό μας δίκτυο γνωριμιών. Η Πέλλα, εξάλλου, λόγω της μακραίωνης ιστορίας της και ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει το μεγάλο προνόμιο να είναι γνωστή και να έχει πολλούς ξεχωριστούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Ελπίζω και εύχομαι οι σύγχρονοι φιλέλληνες να σταθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην αναγέννηση της ελπίδας για προοπτική και ανάπτυξη. Η διεθνής κοινότητα και η ανθρωπότητα στο σύνολό της έχουν ανάγκη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις διαχρονικές αξίες και ιδέες του με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας». 
===========================
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201
Έδεσσα, 18 Απριλίου 2011
Πασχαλινές ευχές Αντιπεριφερειάρχη  




Εύχομαι οι Άγιες ημέρες του Πάσχα να αποτελέσουν περίοδο περισυλλογής, ειλικρινούς επικοινωνίας με τα πρόσωπα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μας και αφετηρία για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν τη ζωή μας σε τοπικό, εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.

Το παράδειγμα των παθών και της Ανάστασης Του Χριστού, μας δείχνει το δρόμο ώστε να συναισθανθούμε την προσωπική μας ευθύνη και να δράσουμε με κοινωνική αλληλεγγύη και αλτρουισμό προς τον κοινό στόχο να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και οι νέες γενιές να ατενίσουν με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, η Ανάσταση Του Κυρίου να φέρει υγεία, αγάπη, ηρεμία στις καρδιές μας και ειρήνη στον κόσμο.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
=================================
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201
Έδεσσα, 18 Απριλίου 2011
Ημερίδα Αγροτικής Ανάπτυξης



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (15/4) η ημερίδα Αγροτικής Ανάπτυξης «Πιστοποιούμενα Συστήματα, απλά ένας τρόπος οικονομικής ενίσχυσης ή μονόδρομος προοπτικής για μία βιώσιμη και αειφορική γεωργία;», που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο «Δήμητρα» του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολλοί ενδιαφερόμενοι αγρότες και πολίτες.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τρόπο παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, την υιοθέτηση Συστημάτων Πιστοποίησης της Ποιότητας, το οργανωτικό και οικονομικό σκέλος της εφαρμογής τους καθώς, επίσης, και τις προδιαγραφές εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Ακολουθεί απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της Ημερίδας:

«Η διοργάνωση της επιμορφωτικής Ημερίδας αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επένδυση στους ανθρώπους που συγκροτούν την παραγωγική βάση της Πέλλας. Τα τελευταία χρόνια, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και οι δυσκολίες αυτές προκαλούν κλυδωνισμούς και προβλήματα σε όλη την αγορά της περιοχής μας η οποία, δεν είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι ζει από το αγροτικό εισόδημα.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το σύνολο των παρεμβάσεων στην αγροτική οικονομία, όπως τις γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται συνεχώς και καθημερινά παρατηρούνται διαστρεβλώσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων που επιβαρύνουν δυσανάλογα και άδικα τους καταναλωτές.

Χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη η οποία όμως δε μπορεί να βασιστεί σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Σ’ αυτές δηλαδή που μετέφεραν τη δύναμη από τα χέρια του αγρότη σε μεσάζοντες και κάθε είδους καιροσκόπους και, ταυτόχρονα, μας απέκλεισαν από σημαντικές αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θέλουμε τους αγρότες κοντά στη γη και κυρίαρχους των αγορών που διακινούν τα προϊόντα που παράγουν με κόπο, ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη. 

Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής στην Πέλλα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή. Μας διαφοροποιεί από τους πολλούς και μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες, ανερχόμενες και με ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια αγορές. Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο τους αυξάνονται συνεχώς. Αποτελούν μία νέα αγορά που για να μπορέσουμε να την κατακτήσουμε απαιτούνται επενδύσεις αλλά και γνώση. Η σημερινή Ημερίδα, η οποία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό περιεχόμενο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια μέσα και από άλλες ευκαιρίες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζουμε πολλές συμπληρωματικές δράσεις για τον αγροτικό τομέα με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συμμετέχουν ως εισηγητές, όπως και τον κ. Σιδηρόπουλο με τον οποίο συνεργαστήκαμε ώστε να αναθερμάνουμε το θέμα της εκπαίδευσης των αγροτών με έναν πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και να ευχηθώ την αξιοποίηση των νέων γνώσεων για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης στην Πέλλα και σ’ όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». 
=====================================
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201
Έδεσσα, 18 Απριλίου 2011


Σημαιοστολισμός για το Άγιον Πάσχα  



Με Απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατά το φετινό εορτασμό του Πάσχα, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός, σε όλη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών, από ώρα 08.00’ της 22ης  Απριλίου 2011 (Μεγάλη Παρασκευή), μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Απριλίου 2011 (Δευτέρα της Διακαινησίμου). Οι σημαίες θα υψωθούν μεσίστιες από ώρα 08.00’ της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι ώρα 08.30’ του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλεί τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή του γενικού σημαιοστολισμού, να εφαρμόσουν την παραπάνω Απόφαση. Σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο γενικός σημαιοστολισμός για το Άγιον Πάσχα δεν αποτελεί μία απλή υποχρέωση προς την πολιτεία. Μας θυμίζει τους αγώνες που έχουν δοθεί για τη διατήρηση της επικράτειας και αυτοτέλειας τους ελληνικού κράτους και, επίσης, είναι σημαντικός για τη διαμόρφωση της απαραίτητης εορταστικής ατμόσφαιρας ώστε να συναισθανθούμε και να εμβαθύνουμε στα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης Του Κυρίου. Ο εορτασμός του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνορθόδοξη παράδοση και αξίες που χρειαζόμαστε ιδιαιτέρως σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση». 
=========================================

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: Διοικητήριο Πέλλας - Έδεσσα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 58200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2381351201
Έδεσσα, 18 Απριλίου 2011


Σύσκεψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακαρπίας οπωροφόρων   



Συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην ανθοφορία οπωροκηπευτικών (κυρίως μήλων) που εντοπίστηκαν από γεωργούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Έδεσσας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και συμμετείχαν σε αυτήν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ζαΐφης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, γεωπόνοι της υπηρεσίας και εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής.   

Το πρόβλημα εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, κατά την περίοδο ανθοφορίας των δέντρων και είναι άγνωστη η προέλευσή του ενώ η καταστροφή που έχει προκληθεί εκτιμάται από 25 έως και 80% της παραγωγής, κατά περίπτωση. Τα ακριβή αίτια είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες επιτόπιες επισκέψεις, ελέγχους και συλλογή δειγμάτων ώστε να προωθηθούν στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και ερευνητικά ινστιτούτα για τις αναγκαίες ενέργειες. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική και για την καταβολή γεωργικών αποζημιώσεων, εφόσον προκύψει ότι η καταστροφή εμπίπτει στις σχετικές διατάξεις.

O Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε σχετικά τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αγροτών, προκειμένου να εφαρμοστεί μία συγκεκριμένη στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης για την περιοχή και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και κατάλληλα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε στο πλαίσιο των επιδοτήσεων οι οποίες τελειώνουν, τόνισε και να οργανωθούμε σε όλο το φάσμα της παραγωγής, της φυτοπροστασίας, της προώθησης-εμπορίας προς όφελος των παραγωγών και όχι των μεσαζόντων και καιροσκόπων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου