Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Η ελληνική οικονομία «ενδιαφέρει» τους Γερμανούς

Σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο με αφορμή το ελληνικό έλλειμμα

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, είναι σήμερα στο επίκεντρο των οικονομικών δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου.

Πιο αναλυτικά, η Frankfurter Neue Presse, που θέτει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος το ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, παρατηρεί ότι όλα δείχνουν πως «η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά ότι βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της».

«Και αυτά μολονότι η Αθήνα έκανε μεγαλύτερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν, περιορίζοντας πέρυσι τις δημόσιες δαπάνες από το 52,9% στο 49,5% του ΑΕΠ», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα έφτασε πέρυσι το 4,5%.

«Αυτά συνιστούν απόδειξη του φαύλου κύκλου, στον οποίο έριξε την ελληνική οικονομία η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι ακραίες προσπάθειες περικοπών πνίγουν τη χώρα. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η αύξηση της φορολογίας πνίγουν την ιδιωτική κατανάλωση, που στην Ελλάδα συνιστά τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ», επισημαίνει η Frankfurter Neue Presse.

Στη γερμανική έκδοση των Financial Times τονίζεται ότι «μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική ‘τρύπα’. Τα στοιχεία που υπέβαλε η Αθήνα διορθώνονται εκ νέου. Και πέραν αυτού, ο οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν με φρίκη», γράφει.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου