Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Αφιερωμα: John Rivers Cash

(John Rivers Cash), υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους Καλλιτέχνες του 20ου αι., υπηρετώντας κατά κύριο λόγο την «country» μουσική (ασχολήθηκε και με άλλα είδη μουσικής, όπως rock, rock and roll, blues, folk και gospel). Γεννήθηκε στο Kingsland του Αρκάνσας, στις 26 Φεβρουαρίου 1932. Ήταν μέλος μιας πολυμελούς οικογένειαs· οι γονείς του, Ray και Carrie Rivers Cash είχαν αποκτήσει άλλα έξι παιδιά: τον Jack, την Joanne, την Cuisse, την Reba, τον Tommy και τον Roy. Ο ίδιος με την οικογένεια του, ύστερα από τρία χρόνια παραμονής τους στο Kingsland θα μετακομίσουν στο Dyess,  στα Βορειοανατολικά του Αρκάνσας, επωφελούμενοι από ένα πρόγραμμα αγροτικής  μεταρρύθμισης του Roosevelt. Εκείνα τα χρόνια είναι και τα πιο σημαντικά για τον Johnny Cash από την άποψη ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του και αποτέλεσαν την έμπνευση του για την δημιουργία πολλών τραγουδιών.
Η εργασία του στα χωράφια, προσπαθώντας να συμβάλλει στο βιοποριστικό αγώνα των γονιών του, θα αποτυπωθεί στα τραγούδια του. Το άκουσμα θρησκευτικών ύμνων, παραδοσιακών τραγουδιών από την μητέρα του, όπως και τα τραγούδια των Carter Family και Ernest Tubb  θα συντελέσουν στη μουσική ανατροφή του. Επιπλέον, ο John μεγαλώνει έχοντας ως πρότυπο τον αδερφό του Roy, ο οποίος είχε δημιουργήσει δικό του συγκρότημα. Ένα γεγονός καθοριστικό για την ψυχική του υγεία, το οποίο θα επηρεάσει και τις πρώτες καλλιτεχνικές του απόπειρες, ήταν ο θάνατος του αδερφού του, Jack, ο οποίος  σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα.

Ο ίδιος θα παραμείνει στο Dyess μέχρι την αποφοίτησή του από το Λύκειο , το 1950. Θα ξεκινήσει για το Detroit και θα καταλήξει στο Pontiac του Michigan, όπου θα παραμείνει για λίγο διάστημα δουλεύοντας σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Η παραμονή του, όμως, θα είναι σύντομη, διότι θα επιλέξει να στρατευθεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Η βασική του εκπαίδευση θα γίνει στο Lαckland Air Force Base. Εξαιτίας, όμως, της δουλειάς του θα παραμείνει για λίγο καιρό στο Landsperg της Γερμανίας. Την συγκεκριμένη περίοδο θα την χαρακτηρίζαμε πολύ δημιουργική· αρχίζει να παίζει κιθάρα, να γράφει τραγούδια και θα δημιουργήσει το πρώτο του συγκρότημα με το όνομα «The Landsberg Barbarians».
Η επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αργήσει να γίνει, αφού το 1954 θα αποστρατευθεί. Στις 7 Αυγούστου του ίδιου χρόνου θα παντρευτεί την Vivian Liberto, την οποία είχε γνωρίσει στην αρχή της στρατιωτικής του θητείας (18 Ιουλίου 1951). Μαζί της θα αποκτήσει τέσσερις κόρες: την Rosanne, την Kathy, την Cindy και την Τara.

Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στο Μέμφις, όπου ο John θα αρχίσει να εισχωρεί στο χώρο της μουσικής, δημιουργώντας την μπάντα «Τhe Tennessee Three», μαζί με τον κιθαρίστα Luther Perkins, τον μπασίστα Marshall Grant και τον Red Kernodle. Επίσης, θα στραφεί προς την δισκογραφική εταιρεία «Sun Records» του  Sam Phillips, προκειμένου να υπογράψει ένα συμβόλαιο. Ο Sam Phillips, αρχικά θα απορρίψει την πρόταση του Johnny Cash, σχετικά με ηχογραφήσεις «gospel songs», διότι δεν ήταν εμπορεύσιμα. Στη συνέχεια, όμως ο Johnny θα κερδίσει τον παραγωγό, γράφοντας πιο ανέμελα τραγούδια. Στην συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικούς μουσικούς, όπως τον Elvis Presley, τον Jerry L. Lewis και τον Carl Perkins.
Η πρώτη συνεργασία του Johnny Cash με την «Sun Records» δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κυκλοφορία του single «Ηey Porter», δεν είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Τα επόμενα, όμως, μουσικά βήματα της συνεργασίας αυτής επέφεραν μεγάλη αναγνωρισημότητα και επιτυχία στον Johnny Cash. Τα singles: «Cry, Cry, Cry», «So Doggone Lonesome» και «Folsom Prison Blues» έφτασαν μέχρι το top 20 του Billboard. Όμως, το 4ο single «I Walk the Line», στιγμάτισε την καριέρα του. Έφτασε στο Νο.1 του Billboard και πούλησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα.
Το 1957, ο Johnny μεταπηδά στην «Columbia Records» προς αναζήτηση περισσότερης καλλιτεχνικής ελευθερίας.
Κατά την δεκαετία του 1950 και μέχρι τα μέσα του 1960 συνέχισε να παράγει και άλλα αξιόλογα άλμπουμ που κατέκτησαν την κορυφή των Charts, όπως: «I Got Stripes», «Understand Your Man», «The Ballad Of Ira Hayes », «Don’ t Take Your Guns To Town» κ.α.. Ακολούθησαν εμφανίσεις στο «The ed Sullivan Show», το «The Tonight Show», το «Grand Ole Opry» και στο «Newport Folk Festival». Επίσης, πραγματοποίησε περιοδείες με τους «Carter Family». Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, πως σε κάθε του εμφάνιση ο Johnny Cash ξεκινούσε την παράσταση του με την φράση: «Hello I´m Johnny Cash».

Αναμφισβήτητα, την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Όμως, η σκληρή δουλειά που κατέβαλλε για να τα καταφέρει, θα τον οδηγήσει στο «δρόμο» των ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο εξαντλητικό πρόγραμμα των περιοδειών του. Θα εθιστεί στις αμφεταμίνες, ενώ παράλληλα θα πέσει στα «δίχτυα» του αλκοολισμού. Ο ίδιος, λοιπόν, βρίσκεται εκτός ελέγχου και αυτό θα προκαλέσει ρήξη στο γάμο του (το 1966 θα εκδοθεί το διαζύγιο του από την Vivian Liberto). Οι προγραμματισμένες συναυλίες του θα ακυρωθούν, εν τούτοις θα συνεχίσει να ηχογραφεί άλμπουμ όπως: «Ballads Of The True West» και «Bitter Tears». To 1968, έχοντας φτάσει στο σημείο να αυτοκτονήσει και συνειδητοποιώντας την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει, θα απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Την σωτηρία του από τις απαγορευμένες ουσίες και το αλκοόλ θα την αποδώσει στο Θεό και στη βοήθεια της June Carter (σημαντική καλλιτέχνης της «country» μουσικής) και της οικογένειάς της. Με την June Carter θα παντρευτεί την 1η Μαρτίου του 1968, στο Franklin και θα αποκτήσουν ένα παιδί, τον John Carter Cash. Η σύζυγός του από κοινού με την Merle Kilgore θα γράψει το «Ring Of Fire», με το οποίο ο Cash θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
H «αναγέννηση» της σταδιοδρομίας του θα έρθει με το «At Folsom Prison» (1968). Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε ο Cash στο εσωτερικό την ομώνυμης φυλακής της Αμερικής, και αποτέλεσε την μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία (στην συγκεκριμένη συναυλία θα τραγουδήσει με τον Bob Dylan το «Girl from North Country»). Τον επόμενο χρόνο θα επαναλάβει το ίδιο με το άλμπουμ «At San Quentin». Με αυτό τον τρόπο, ο καλλιτέχνης θέλησε να εκφράσει την συμπαράσταση του για τους φυλακισμένους, που έχουν πέσει «θύμα των καιρών» .




O Johnny Cash, ήταν άνθρωπος ευαισθητοποιημένος. Δεν έμεινε αμέτοχος και απόμακρος από τα καίρια θέματα του καιρού του (φυλετικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα). Αντίθετα, θα καυτηριάσει με «σύμμαχο» τον στίχο διάφορα ζητήματα, όπως την φτώχεια, τα ναρκωτικά, και τον πόλεμο· για παράδειγμα στο τραγούδι  «Man In Black» αναφέρει:
«I wear the Black for the poor and the beaten down
Livin? in the hopeless, hungry side of town…
And I wear it for the thousands who have died…».
Με το συγκεκριμένο τραγούδι εξηγεί και τον «ενδυματολογικό κώδικα» που εφάρμοζε πιστά, φορώντας μαύρα ρούχα. Επιπλέον, στο τραγούδι «Folsom Prison Blues» (1955) αναφέρεται στους φυλακισμένους και τους περιθωριοποιημένους της κοινωνίας.
Θα προσπαθήσει να μοιραστεί με το κοινό του τα ζητήματα που τον απασχολούν σχετικά με την παραγκωνισμό των Ιθαγενών Αμερικάνων, τον πόλεμο στο Βιετνάμ κ.α. μέσω της  παρουσίασης της τηλεοπτικής εκπομπής «The Johnny Cash Show» (1969), που μεταδιδόταν από το ABC. Από το show θα παρελαύνουν εκλεκτοί καλλιτέχνες, όπως ο Bob Dylan, o Louis Armstrong κ.α. Το 1971, η εκπομπή θα διακοπεί, όμως οι εμφανίσεις του Johnny Cash στην τηλεόραση θα συνεχιστούν, συμμετέχοντας στις δημοφιλείς σειρές: «Columbo», «Little House of the Prairies και «Muppet Show». Αργότερα θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «The Pride Of Jesse Hallam» (1981). Στα μέσα στης δεκαετίας του 1970, θα εκδώσει την πρώτη του αυτοβιογραφία, «Man in Black», η οποία είχε μεγάλη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό (το 1997 θα εκδώσει την δεύτερη αυτοβιογραφία, «Cash: The Autobiography»).
Το 1980, καταξιώθηκε να γίνει ο νεότερος καλλιτέχνης, μόλις 48 ετών, που εισήχθει στο «Country Music Hall Of Fame». Στα τέλη του 80, θα κάνει περιοδείες με τον Kris Kristofferson, Willie Nelson και τον Waylon Tennings, μια συνεργασία η οποία θα επιφέρει την κυκλοφορία τριών άλμπουμ, με το «Highwaymen» να φτάνει στο Νο. 1 πολλών Charts. Είναι αξιοσημείωτο, να αναφέρουμε πως την ίδια περίοδο θα δημοσιευτεί το μυθιστόρημα του, «Man in White».

Περνώντας στην δεκαετία του 1990, η δημοτικότητα του δεν θα μειωθεί. Θα προσπαθήσει να πλησιάσει και να γίνει αποδεκτός στο νεανικό κοινό. Θα συνεργαστεί με το συγκρότημα «U2» στο τραγούδι «The Wandered», ενώ θα κλείσει σημαντικό συμβόλαιο με τον παραγωγό Rick Rubin στην «American Recordings». Τα λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει και θα περιλαμβάνει κυρίως δικές του συνθέσεις αλλά και τραγούδια από τους London Wainwright,  Nick Lowe, Tom Waits, θα πάρει το βραβείο Grammy για το καλύτερο «Contemporary Folk Album», ενώ το 1996 θα λάβει ένα ακόμα Grammy για το καλύτερο «Country Album», με το «Unchained». Στα μέσα της δεκαετίας, ο Johnny Cash εισάγεται στο «Rock And Roll Hall of Fame».
Οι τελευταίες του καλλιτεχνικές απόπειρες ήταν τα άλμπουμ: «American III: Solitary Man» και «American IV: The Man comes Around». Για το πρώτο, θα του απονεμηθεί το Grammy «Best Male Country Vocal Performance» για την διασκευή του «Solitary Man», ενώ με το «Hurt» που περιλαμβάνεται στο «American IV: The Man comes Around» θα κερδίσει το Grammy για το καλύτερο video clip της χρονιάς, καταφέρνοντας να μπει στο «Billboard Modern Rock Tracks». Για πολλούς το «Hurt»  θα θεωρηθεί το «Κύκνειο άσμα» του Johnny Cash.
Το τέλος, όμως, δεν θα αργήσει να έρθει. Οι σοβαρές επιπλοκές στην υγειά του από τον διαβήτη και ο χαμός της γυναίκας του, τέσσερις μήνες πριν, θα αποβούν μοιραία. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, ο Johnny Cash πεθαίνει στο νοσοκομείο Baptist του Nashville, όπου νοσηλευόταν. Η κηδεία του θα τελεστεί στο Hendersonville στο Tennessee και θα ταφεί δίπλα στην γυναίκα του.
Ο θάνατος του προκάλεσε παγκόσμιο θρήνο στους καλλιτεχνικούς κύκλους και το μουσικόφιλο κοινό. Η μουσική κληρονομιά, περίπου 5 δεκαετιών, που άφησε θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει του νεότερους. Σημαντικοί καλλιτέχνες θα τον τιμήσουν, διοργανώνοντας συναυλίες προς τιμήν του, ενώ πολλά βραβεία θα του απονεμηθούν για την προσφορά του στην μουσική. Το 2004, το «Rolling Stone Magazine» θα το κατατάξει στην 31η θέση, ανάμεσα στους εκατό μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Επίσης, το 2005 θα προβληθεί η ταινία «Walk the Line» (με πρωταγωνιστές τους Joaquin Phoenix και Reese Witherspoon), η οποία αναφέρεται στην ζωή του και θα πάρει το Oscar πρώτου γυναικείου ρόλου.
Ο Johnny Cash, έχοντας αποσπάσει από όλη την καλλιτεχνική του πορεία 17 Grammies, 9 «Gountry Music Association Awards» και 1 «MTV Award», εκδίδοντας 96 άλμπουμ και 153 singles και πουλώντας πάνω από 90 εκατομμύρια δίσκους, δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί ένας από τους «θρύλους» της μουσικής. Εφτά χρόνια από το θάνατό του συνεχίζει και θα συνεχίσει να μας γοητεύει η μουσική του, οι στίχοι του και η βαθιά, γεμάτη «γρέντζο» φωνή του.
(πηγή RockYourLife.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου