Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Το τελευταίο αντίο στον Λάκη Σάντα

Παρουσία πλήθους κόσμου, του πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, υπουργών, βουλευτών από όλα τα κόμματα, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α΄Νεκροταφείο η νεκρώσιμος ακολουθία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Απόστολου Σάντα.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, στις 30 Μαΐου του 1941, μαζί με το Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Αυτή ήταν κι η πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα.


Ο Μανώλης Γλέζος επικαλέστηκε τις συζητήσεις του με τον Λάκη Σάντα, στις οποίες ο τελευταίος διατύπωνε πάντα την άποψη ότι από το 1821 και μετά "οι ολετήρες του έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά". Και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην οικονομική υποδούλωση, για την οποία, είπε, ότι "από μέρα σε μέρα η θηλειά γύρω από το λαό σφίγγει όλο και περισσότερο".

Παράλληλα ανέφερε ότι και τα άλλα οράματα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν μπορέσει να υλοποιηθούν και έδωσε την υπόσχεση στον εκλιπόντα ότι "θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροι το κρασί της χαράς".

Από την πλευρά της, η κόρη του Λάκη Σάντα, Αλεξάνδρα, αποχαιρετώντας τον πατέρα της τόνισε:

«Σε θυμούνται και σε τιμούν όλοι. Άρα υπάρχει ελπίδα. Είμαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας μίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ήσουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, που δεν έμπαινες σε καλούπια. Γι΄αυτό και πλήρωσες το κόστος γι΄αυτόν το μοναχικό δρόμο που επέλεξες, αν και, όπως μας έλεγες, εκατό επι πλέον χρόνια ζωής να είχες, τα ίδια θα έκανες».

Στο Λάκη Σάντα τιμές απέδωσε άγημα της αεροπορίας.
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου