Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου σε 10.622 δικαιούχους

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου σε 10.622 δικαιούχους Μετά την πληρωμή εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2008, απεστάλη στο υπουργείο Οικονομικών ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία των δικαιούχων για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία έτους 2009 (για αιτήσεις 2008). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών του ΥπΑΑΤ (ΟΠΕΚΕΠΕ), το αρμόδιο υπουργείο προέβη την περασμένη Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010 στην πληρωμή της επιστροφής του Ε.Φ.Κ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το συνολικό ποσό αγγίζει τα 2.293.779,01 ευρώ και διανέμεται σε 10.622 δικαιούχους.

Όροι, προϋποθέσεις, προσδιορισμός ποσοτήτων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή Ε.Φ.Κ.:

1. Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/01, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. ορίζεται σε εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ανωτέρω προϊόντος εφαρμόζεται ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73, ο οποίος λόγω των αναπροσαρμογών για το έτος 2010 υπολογίζεται μεσοσταθμικά σε 392 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, και του ως άνω συντελεστή των εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
2. Το ως άνω διαμορφούμενο ως διαφορά ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ. ανά δικαιούχο, υπολογίζεται με βάσητη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της επιτροπής η οποία συστάθηκε με την αρ. Δ61065289/0006Α/14−05−2010 Α.Υ.Ο. για το σκοπό αυτό.
Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων, χρησιμοποιήθηκαν δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και καθορίστηκε το είδος και ο αριθμός των επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας, καθώς και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή για την ίδια καλλιέργεια καθώς και τα δεδομένα που προβάλει η νέα ΚΑΠ για τη καλύτερη προσέγγιση των αναγκών.
3. Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα, ανά στρέμμα, ανά είδος ή ομάδα καλλιέργειας που προσδιορίζονται με βάση τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης, καθώς και οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα, ανά ζώο, ανά κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, καθορίζονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της KYA.
4. Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, που έχουν καταναλωθεί από κάθε αντιπαγετικό ανεμιστήρα για το σύνολο των ποσοτήτων κάθε δικαιούχου της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παρούσης, (προσώπου ή συνεταιρισμού), υπολογίζονται από τις ώρες λειτουργίας και την ισχύ του κινητήρα και διασταυρώνονται από το τιμολόγιο αγοράς αυτού, θεωρημένο από τις περιφερειακές μονάδες του ΟΓΑ και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Δείτε εδώ την ΚΥΑ
Πηγή: http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου