Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μειώνουν ως και 25% τα χρέη οι τράπεζες σε όσους έχουν πρόβλημα αποπληρωμής

- Ανεπίσημο το “haircut” σε παλιά στεγαστικά και καταναλωτικά
- Οι ρυθμίσεις αφορούν όσους ζήτησαν εξωδικαστικό συμβιβασμό
- Πιο τυχεροί όσοι έχουν παλιά δάνεια

Έχει και τα καλά της η κρίση. Με ένα ποσοστό 10% του συνόλου των δανείων να έχει χτυπήσει... κόκκινο και να μην εξυπηρετείται οι τράπεζες δεν περίμεναν το “κραχ” και ξεκίνησαν όπως όλα δείχνουν κύκλο απευθείας επαφών με τους δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για παλιά δάνεια οι περικοπές των οφειλών που έχουν απομείνει είναι γενναίες και φτάνουν ή και ξεπερνούν το 25%, αφού οι τράπεζες έχουν πάρει πίσω το κεφάλαιο και πλέον “κόβουν” από τα κέρδη τους.

Η πρακτική που ακολουθείται δεν είναι... κοντά στα φώτα της δημοσιότητας για να μην υπάρξει “τσουνάμι” κακοπληρωτών που με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουν haircut.

Η μειώσεις αφορούν σε όλους τους τύπους δανείων από πιστωτικές κάρτες μέχρι και στεγαστικά δάνεια.

Ειδικά όσοι είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εκμεταλλευόμενοι το νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αν και με φειδώ, ενημερώνονται από τις τράπεζες ότι μπορούν να γλιτώσουν μεγάλο μέρος του υπόλοιπού τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς σύντομα θα συγκροτηθούν δικαστήρια που θα εκδικάζουν υποθέσεις πολιτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και έτσι οι τράπεζες υπό τον φόβο μεγαλύτερων μειώσεων σπεύδουν να προτείνουν, ανά περίπτωση, μειώσεις.

Πιο τυχεροί απ' όλους φαίνεται ότι είναι δανειολήπτες συγκεκριμένων τραπεζών που πήραν το δάνειο προ του 2008 και τα δάνεια αυτά πουλήθηκαν από τις τράπεζες σε εταιρεία που “πόνταρε” στο υψηλό ρίσκο αυτών των δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας μπορεί να τύχουν μειώσεων ως και 50% στο υπόλοιπο του δανείου τους, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις όπως λένε τραπεζικά στελέχη η μείωση κινείται με ανώτατο όριο το 25%
Πηγή: http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου