Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Aλλεργίες και οδήγηση

Η άνοιξη είναι και η εποχή των πρώτων εκδρομών και ταξιδιών. Ωστόσο, είναι και η εποχή των αλλεργιών που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος των ανθρώπων. Οι οδηγοί που υποφέρουν από μια τέτοια πάθηση πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, καθώς τόσο τα συμπτώματα της αλλεργίας όσο και η χρήση των σχετικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην οδήγηση.
Η αλλεργική ρινίτιδα αλλά και άλλης μορφής αλλεργίες μπορούν να γίνουν αιτία ατυχημάτων, είτε γιατί ο οδηγός παρουσιάζει γενικότερη αδιαθεσία και κακή διάθεση είτε γιατί υποχρεώνεται να οδηγεί υπό την επήρεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πάθησής του.
Ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας στους επτά οδηγούς πάσχει από κάποιας μορφής εποχιακή αλλεργία. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) δήλωσαν σε σχετική έρευνα ότι οδηγούν ενώ έχουν πάρει αντιαλλεργικά φάρμακα, ενώ 18% έχουν παρατηρήσει ότι η πάθησή τους έχει επιδράσει αρνητικά στην ικανότητά τους να οδηγούν με ασφάλεια. Το συνάχι, το δάκρυσμα των ματιών, το φτάρνισμα, οι φαγούρες και άλλα σωματικά φαινόμενα είναι δυνατόν να αποσπάσουν στιγμιαία την προσοχή του οδηγού, με πιθανά αρνητικά αποτελέσματα.
Ακόμα χειρότερα αποτελέσματα μπορεί να φέρει η χρήση φαρμάκων. Μερικά από αυτά προκαλούν νύστα και κατάπτωση, ενώ άλλα ακόμα βαρύτερα φαινόμενα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρήστες αυτών των φαρμάκων δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες και νομίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή για αλλεργίες είναι πολύ ελαφριά και δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο.
Do’s

•    Όταν χρησιμοποιείτε αντιαλλεργικά φάρμακα, ελέγξτε καλά το φυλλάδιο για πιθανές παρενέργειες.
•    Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με αυτές ή για την πιθανότητα να επιδράσουν αρνητικά σε συνδυασμό με τη χρήση άλλων φαρμάκων και την κατανάλωση φαγητών ή ποτών.
•    Οι συνηθισμένες παρενέργειες των αντιαλλεργικών φαρμάκων είναι κόπωση και νύστα, ζαλάδα, θολούρα στην όραση, ναυτία και αδυναμία εστίασης και προσοχής. Εάν έχετε πάρει οποιοδήποτε φάρμακο και αισθανθείτε κάποιο από τα προηγούμενα συμπτώματα, βρείτε γρήγορα ένα ασφαλές σημείο και σταματήστε.
•    Εφόσον έχετε επίμονα συμπτώματα αλλεργίας (συνάχι, φτάρνισμα κ.λπ.), προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη διαδρομή. Βάλτε σε βολική θέση ένα κουτί χαρτομάντιλα, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς να αποσπαστεί η προσοχή σας από το τιμόνι.
•    Διατηρήστε τον αέρα μέσα στο αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Φροντίστε το αυτοκίνητο να είναι πλυμένο εσωτερικά και να μην έχει σκόνη.
•    Οδηγείτε σε κανονικό ρυθμό και αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να απαιτεί το φουλ των ικανοτήτων σας.
Don’t’s •    Αποφύγετε να οδηγήσετε εάν η αλλεργία σας είναι σε έξαρση.
•    Μην προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα με καφέ ή άλλα τονωτικά.
•    Μην επιτρέπετε το κάπνισμα στους συνεπιβάτες.
•    Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε, αποφύγετε διαδρομές που μπορεί λόγω των φυτών της εξοχής να εντείνουν το πρόβλημά σας (τα κωνοφόρα ή οι ελιές, για παράδειγμα, κατηγορούνται για πρόκληση αλλεργιών).
•    Εάν κάποιος από τους συνεπιβάτες είναι διατεθειμένος να οδηγήσει, προτιμήστε να απολαύστε τη διαδρομή από τη θέση του συνοδηγού.
•    Αποφύγετε να μεταφέρετε στο αυτοκίνητα αγριολούλουδα που οι εκδρομείς συνηθίζουν να μαζεύουν από την εξοχή.
πηγη : 
www.autocar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου