Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Στο δρόμο του Μνημονίου και η Πορτογαλία

Απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας το πακέτο νέων μέτρων λιτότητας, που προωθούσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την αναπόφευκτη κατά τα φαινόμενα παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού. Ενδέχεται ακόμη και απόψε, ο κ. Σόκρατες να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.
Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν
ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείματος, για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου διήρκεσε πέντε ώρες. Με τη λήξη της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, κατήγγειλε την «ανευθυνότητα» μιας «αρνητικής συμμαχίας», η οποία απέρριψε «ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».
Η είσοδος της χώρας σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας ρίχνει βαριά τη σκιά της στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόλα αυτά, ο κ. Σόκρατες θα εκπροσωπήσει την Πορτογαλία στην κρίσιμη ευρωπαϊκή συνεδρίαση  για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, στις Βρυξέλλες.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ 
--------------------------------------------------
Σύμφωνα με νεότερες δημοσιεύσεις τελικά ο κ. Σόκρατες υπέβαλε την παραίτησή του!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου