Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους

«Σταματήστε την σφαγή των γυναικών»! «Μην μετατρέπετε το νυφικό σε σάβανο»! Με αυτά και άλλα συνθήματα, χιλιάδες γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγάλων τουρκικών πόλεων την προηγούμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αλλά η είδηση «πνίγηκε», καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου ετοιμαζόταν να επισκεφθεί την Ελλάδα και ειδικά την Θράκη, όπου εφαρμόζεται η «σαρία».

Στην Τουρκία οι γυναίκες διαδήλωσαν δυναμικά, διαμαρτυρόμενες για την βία που ασκείται σε
βάρος τους από τους άνδρες. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στην Τουρκία είναι άθλιες. Αυτό προκύπτει και από την έκθεση που συνέταξε για την ισότητα των δυο φύλλων το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.  Η Τουρκία κατέλαβε την 126η θέση μεταξύ των 134 χωρών που σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών.  Η «ευρωπαϊκή» Τουρκία βρίσκεται πιο κάτω  από την Αίγυπτο και την Τυνησία!

Νόμοι ψηφίζονται, ποινές επιβάλλονται, αλλά η ενδοοικογενειακή βία και τα εγκλήματα τιμής συνεχίζονται αμείωτα.  Ο αναλφαβητισμός, η έλλειψη παιδείας είναι τα βασικά αίτια αυτής της νοοτροπίας που ισχύει παραδοσιακά σε όλες τις μουσουλμανικές κοινωνίες.

Οι γυναίκες στην Τουρκία διεκδικούν ίσα δικαιώματα, οικονομική ανεξαρτησία και σεβασμό. Αλλά πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά , όταν ο λαός στρέφεται ακόμα πιο πολύ στις θρησκευτικές παραδόσεις του; Για παράδειγμα η Μουφτεία των Αδάνων εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του θρησκευτικού αισθήματος των πολιτών της.

άσει αυτού του προγράμματος οι ιμάμηδες θα επισκέπτονται τα σπίτια, τα  σχολεία, τους χώρους εργασίας και θα συζητούν με τους ανθρώπους τα προβλήματά τους, για τα οποία θα προσπαθούν να βρουν μια λύση. Θα συστήνουν στον κόσμο να διαβάζουν το Κοράνι και να πηγαίνουν τακτικά στο τζαμί. Θα συμβουλεύουν τους νέους να αποφεύγουν το αλκοόλ, τα τσιγάρα και τα ναρκωτικά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα  δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ  στην Τουρκία ούτε την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και δεν ξέρουμε αν ακολουθείται και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Πηγή: http://www.elzoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου