Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση γραφείου τύπου ΚΚΕ Για την Παγκόσμια Μέρα Νερού




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Για την Παγκόσμια Μέρα Νερού

          Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθούν συστηματικά την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσω του «Καλλικράτη» η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις «Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης». Παράλληλα η διαχείριση της άρδευσης χρησιμοποιείται σαν μέσο για την προώθηση της ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες εξακολουθούν να δηλητηριάζουν με τα υγρά τους απόβλητα τα υδάτινα αποθέματα, μαζί και το πόσιμο νερό. Και όλα αυτά, για να απομυζήσει το κεφάλαιο όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη.
          Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες το νερό, είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή. Πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του δρόμου της λαϊκής εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση του νερού, κατοχυρωμένου ως λαϊκής περιουσίας, θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.
          Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλούμε το λαό να θέσει ως στόχους διεκδίκησης και πάλης:
§     Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της άρχουσας τάξης.
§     Σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων υποδομής.
§     Μέτρα προστασίας της ποιότητας νερών με ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με την πλήρη επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων και τον έλεγχο των εκροών.
§     Προστασία των ελεύθερων χώρων στις πόλεις και ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Περιορισμό των διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
§     Προστασία των δασών, ανάπτυξή τους με ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδασώσεων, ώστε να ευνοείται η συγκράτηση των νερών και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, κατάργηση των δασοκτόνων νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.



ΑΘΗΝΑ 22/3/2011                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου