Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Καπνίζουν σαν…Τούρκοι

Η Τουρκία κατέχει ποσοστό 2% στην παγκόσμια κατανάλωση τσιγάρου, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ατατούρκ, Ατίλα Έρογλου.

Το 44% των ενηλίκων Τούρκων (17 εκατομμύρια άτομα) είναι εθισμένοι στο κάπνισμα και μάλιστα αρχίζουν το τσιγάρο από την ηλικία των 12 ετών. Μάλιστα, οι Τούρκοι γονείς και δάσκαλοι, αν και
εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, οι ίδιοι επιμένουν να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους.

Η ετήσια δαπάνη για τσιγάρα στην Τουρκία ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 7,5 δισ. ευρώ) και όπως τονίζει ο κ. Έρογλου, με το ποσό αυτό η χώρα θα μπορούσε να ξεπληρώσει, σ' ένα εξάμηνο, όλο το χρέος της στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, ενώ το 99% των δασκάλων που είναι καπνιστές εκφράζει αντίθεση στο κάπνισμα μπροστά στους μαθητές, το 68% απ' αυτούς καπνίζει μπροστά τους. Εξάλλου, ενώ το 98% των μητέρων που καπνίζουν αντιτίθενται στο κάπνισμα των δασκάλων μπροστά στους μαθητές, οι ίδιες στη συντριπτική πλειονότητά τους (85%) καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους.

Ο Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι το τσιγάρο προκαλεί εθισμό 15πλάσιο του εθισμού στο αλκοόλ και 5πλάσιο του εθισμού στην κοκαΐνη, ενώ τονίζει πως η ποσότητα της πίσσας που συγκεντρώνεται στο σώμα κάποιου που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, ύστερα από 20 χρόνια, ανέρχεται στα 7 κιλά!
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου