Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ταξίδι - Κατοικίδια ζώα

Τα κατοικίδια είναι μια τεράστια ευθύνη. Από τη στιγμή όμως που κάποιοι την αναλαμβάνουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο. Κι επειδή και τα κατοικίδιά μας έχουν ανάγκη από διακοπές και αλλαγή παραστάσεων, εννοείται πως στις εκδρομές σας με το αυτοκίνητο θα  παίρνετε μαζί τα αγαπημένα pets, τηρώντας πάντα όλες τις προϋποθέσεις. Καταρχάς προετοιμάστε το κατοικίδιό σας για το ταξίδι: 
● Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας. Μην ξεχάσετε να μεριμνήσετε για τα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε μαζί στην περίπτωση αλλεργίας του ζώου ή για τσίμπημα από έντομο ή ακόμα και φίδι. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει σχετικά.
● Επίσης, τα πιστοποιητικά υγείας του κατοικίδιου σας, μαζί με όλα τα απαραίτητα πράγματά του, πρέπει να έχουν το δικό τους χώρο στις αποσκευές σας.
● Αν το μεταφέρετε σε κλουβί, αφήστε το κοντά του μερικές μέρες πριν από το ταξίδι για να το μυρίσει και να καταλάβει ότι είναι δικό του.
● Μην το ταΐσετε πολύ πριν το ταξίδι. Ένα μπισκοτάκι πριν το βάλετε στο αυτοκίνητο θα του φτιάξει τη διάθεση.
● Αν το κατοικίδιό σας δεν είναι συνηθισμένο να ταξιδεύει, δοκιμάστε να το προετοιμάσετε με μερικές κοντινές και στη συνέχεια μεγαλύτερες διαδρομές.
● Φροντίστε το ζωάκι σας να έχει κάνει την ανάγκη του πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:
● Αν το κατοικίδιό σας είναι μικρόσωμο, τοποθετήστε το στο ειδικό κλουβάκι μεταφοράς, το οποίο θα πρέπει να είναι ευρύχωρο (να μπορεί το ζώο να σηκωθεί ή να τεντώσει τα πόδια του), στο χώρο των αποσκευών, βγάζοντας την εταζέρα για να αερίζεται σωστά. Φροντίστε όμως να μπορεί να βλέπει έξω, για να μην του δημιουργηθεί αίσθημα κλειστοφοβίας και αντιδράσει άσχημα.
● Αν το ζωάκι σας είναι μεγάλο, μεταφέρετέ το στο πίσω κάθισμα, δεμένο πάντα με την ειδική ζώνη ασφαλείας. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε καλύμματα για να μη λερώσετε τα καθίσματά σας.
● Αν το κατοικίδιό σας είναι πουλί, μπορείτε να το μεταφέρετε στο κλουβί του, αλλά καλό θα ήταν να το καλύψετε με κάτι για να μην τρομάζει.
● Για τα ψάρια, τα χελωνάκια, τα χαμστεράκια και λαγουδάκια, υπάρχουν επίσης ειδικά κλουβιά μεταφοράς.
● Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιο ελεύθερο στο αυτοκίνητο. Είναι επικίνδυνο τόσο για το ίδιο, όσο και για εσάς.
● Ανοίξτε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου μέχρι το εσωτερικό να έρθει στη σωστή θερμοκρασία για ένα ευχάριστο ταξίδι.
● Αν χρειαστεί να παρκάρετε το αυτοκίνητο και να αφήσετε μέσα το κατοικίδιο, κάντε το σε σκιά και με τα παράθυρα ανοιχτά ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποβεί μοιραία γι’ αυτό, καθώς μέσα σε χρόνο 10 λεπτών μπορεί να πάθει εγκεφαλική βλάβη ή θερμοπληξία με αποτέλεσμα ακόμα και να πεθάνει.
● Αποφύγετε τις μεγάλες ταχύτητες και τους απότομους ελιγμούς, γιατί τα ζωάκια είναι πολύ επιρρεπή στη ναυτία. Για τον ίδιο λόγο, όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν, ανοίγετε τα παράθυρα για φρέσκο αέρα.
● Αν το ταξίδι είναι μεγάλο, κάντε συχνές στάσεις (κάθε δύο ώρες περίπου) ώστε το κατοικίδιό σας να ξεμουδιάσει, να πιει νερό και να κάνει την ανάγκη του.
● Φοράτε του πάντα λουρί και κολάρο, όπου θα αναγράφεται το όνομά του μαζί με τα δικά σας στοιχεία, για την περίπτωση που χαθεί.
● Πάρτε μαζί σας και μερικά παιχνίδια που θα το κάνουν να περάσει καλά και να ξεχαστεί την ώρα του ταξιδιού.
 πηγη: www.autocar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου