Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

«Αδιάλλακτη η Κομισιόν» στο θέμα των μεταλλαγμένων

Καταγγελία του ευρωβουλευτή Κ. Αρσένη

Για αδιαλλαξία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, στο θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την απαγόρευση των γενετικά τροποιποιημένων τροφίμων στην Ε.Ε. με την Κομισιόν να επιμένει στην ελεύθερη πώληση και κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων.

Ο Κ. Αρσένης προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η προθεσμία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων λήγει στο τέλος του μήνα. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δίνουμε μια μάχη απέναντι στην απελευθέρωση της εισαγωγής κλωνοποιημένων και των απογόνων τους στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων. Πρόκειται για μία τεχνολογία που δεν έρχεται να λύσει κάποιο πρόβλημα με την επάρκεια ή ασφάλεια των τροφίμων, έχει άγνωστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και παραβιάζει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Είναι ακατανόητη η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αντί να προσπαθεί να βρει λύση στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο, πιέζει το Συμβούλιο σε ακραίες θέσεις ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Ομοίως ακατανόητη είναι και η στάση κρατών μελών όπως η Γερμανία που πρωτοστατεί στον αγώνα υπέρ των κλωνοποιημένων. Εκ μέρους του Κοινοβουλίου, θέλουμε να συγχαρούμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που μάχεται για την προστασία των καταναλωτών από κλωνοποιημένα και τους απογόνους τους, αλλά και όλες τις χώρες που συμφωνούν τουλάχιστον στην απαγόρευση χρήσης των πρώτων γενεών και στη σήμανση όλων των προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα και τους απογόνους τους. Αν δεν αλλάξει η στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε θα διστάσει να καταψηφίσει τη νέα νομοθεσία καταρρίπτοντας την πολυπόθητη για τη βιομηχανία απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης νέων τροφίμων που περιλαμβάνει».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου