Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι τράπεζες “νταβατζήδες” εξοντώνουν τους Έλληνες!

"Ευτυχισμένος στην Ελλάδα του 2011, είναι όποιος δεν έχει δάνειο", μου είπε η υπάλληλος μίας μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας για να συμπληρώσει "Το θέμα είναι ότι αν συγκεντρώσουμε όλους τους Έλληνες που ανήκουν σε αυτήν την ευτυχή κατηγορία, με το ζόρι γεμίζουμε ένα πούλμαν"!
Μέσα στη γενική μαυρίλα των ημερών που ζούμε, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, αποτελούν μία από τις πιο σφιχτές
θηλιές στο λαιμό των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μία θηλιά που απειλεί και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα - αφού οι δόσεις που καταβάλλονται από τους δανειζόμενους προς τις τράπεζες, αποτελούν σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής τους βάσης, η οποία ήδη κλονίζεται!
Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο "έγκλημα", έχει πάντα δύο "ενόχους". Η περίπτωση του Alter, που εξασφάλιζε υπέρογκα δάνεια- φούσκες μετά από απ' ευθείας συνεννόηση της διοίκησης του με τους μεγαλοτραπεζίτες, αποτελεί ένα κραυγαλέο δείγμα "εγκλήματος" που φοβάμαι ότι θα το "πληρώσουν" οι μόνοι που δεν ευθύνονται! Γιατί αν οι ίδιες οι τράπεζες που δάνειζαν απλόχερα αφερέγγυους επιχειρηματίες βοηθώντας τους να χτίσουν "αυτοκρατορίες" στην άμμο, αφήσουν το Alter να καταρρεύσει, τότε οι μόνοι που θα "τιμωρηθούν" θα είναι οι 720 εργαζόμενοί του! Και -πιστέψτε με!- 720 οργισμένοι και εξαπατημένοι άνθρωποι, είναι μία "βόμβα" που δεν θα εκραγεί χωρίς συνέπειες!
Αλλά και σε ατομικό επίπεδο, η μαζική υστερία των ελλήνων για απόκτηση στέγης ή ακριβού αυτοκινήτου, η κατά συρροή δανειοδότηση για διακοπές, σπουδές, δεξιώσεις γάμων (!), ακόμη και αγορά plasma τηλεόρασης (!), οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν πέρα από τις πραγματικές τους δυνάμεις. Γνωρίζω ζευγάρια που το μηνιαίο εισόδημά τους ήταν 2.000 ευρώ και είχαν δόση στεγαστικού δανείου 1.000 ευρώ. Ενός δανείου που θα το εξοφλούσαν μετά από 25 και 30 χρόνια! Η ευθύνη αυτών των ανθρώπων είναι τεράστια!
Εκείνη των τραπεζών όμως, είναι εγκληματική! Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς καν στοιχειώδη έρευνα στις οικονομικές δυνατότητες των δανειοδοτούμενων, μοίραζαν δάνεια σαν να ήταν καραμέλες!
Το "πάρτυ" όμως τελείωσε!
Και από τη μια μέρα στην άλλη, εκατομμύρια ελλήνων, αδυνατούν να πληρώσουν έστω και μισή δόση! Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί τραγικά, η ανεργία καλπάζει, το κόστος ζωής αυξάνεται ραγδαία, νέοι φόροι και έκτακτες εισφορές οδηγούν σε ασφυξία!
Και τι κάνει η κυβέρνηση (αυτοί τέλος πάντων που υποτίθεται ότι μας κυβερνούν); Αναζητά τρόπους να εξασφαλίσουν οι τραπεζίτες τα κέρδη τους! Σε ένα "έγκλημα" με δύο "ενόχους", το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ (λέμε και καμιά μαλ.... να περάσει η ώρα), στηρίζει μόνο τον ισχυρό "εγκληματία"! Και αφήνει τον άλλον, τον αδύναμο, να πληρώσει ένα μοιραίο λάθος!
Φοβάμαι ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να γεμίσουμε σπίτια και επιχειρήσεις "φαντάσματα" που οι τράπεζες θα κατάσχουν αλλά δεν θα έχουν τι να τα κάνουν. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά θα συνοδεύονται από ορδές αστέγων και ανέργων! Απελπισμένων ανθρώπων, έτοιμων για όλα, που θα νιώθουν ότι δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν- αφού θα τους έχουν πάρει τα πάντα!
Υπάρχει λύση! Αλλά έχει πολιτικό κόστος! Και το πολιτικό κόστος προαπαιτεί αρχ....! Γιατί επιτέλους σε μία χώρα που όλοι κάνουν αιματηρές θυσίες, δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να συμπεριφέρονται ως "νταβατζήδες" με την ευλογία των πολιτικών μας!
Μήπως είναι ώρα, η επόμενη λαϊκή αντίδραση να έχει αυτό ως αίτημα- και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα των επαγγελματιών "εργατοπατέρων" που θυμούνται την απεργία μόνο όταν απειληθεί η "βολή" του μικρόκοσμού τους;
Κώστας Χαρδαβέλλας
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου