Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Οι πρώτες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλμωπίας, στις 23 και 30 Απριλίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πρώτες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλμωπίας, πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 30 Απριλίου.
Το νέο αυτό  θεσμικό όργανο, που λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος “Καλλικράτης”, δίνει τη δυνατότητα στους  τοπικούς συλλόγους, φορείς και στους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους για
θέματα που τους απασχολούν.  
Θέμα της πρώτης συνεδρίασης, ήταν η γνωμοδότηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Η ενεργή συμμετοχή των περισσοτέρων μελών της Επιτροπής, έδειξε ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλμωπίας έχει τη δυναμική ενός αυτοτελούς οργάνου που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Αλμωπίας. Η δίωρη συζήτηση προσέφερε σημαντικές παρατηρήσεις, κάποιες από τις οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση  του τελικού αποτελέσματος.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης, «πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο θεσμός αυτός να αποκτήσει και να διατηρήσει την πραγματική αξία που του αρμόζει. Μέσω της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης αλλά και της ηλεκτρονικής διαβούλευσης δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να λέει ελεύθερα την άποψη του πάνω στα διάφορα θέματα που θα τον απασχολούν, δηλαδή  “ακούγεται η φωνή των πολιτών”. Όταν ο πολίτης γνωρίζει ότι, η φωνή του ακούγεται, γίνεται το πρώτο βήμα για την περαιτέρω συμμετοχή του, και όταν ο πολίτης συμμετέχει στα δρώμενα του δήμου, μπορούμε να μιλάμε για αμεσότερη δημοκρατία και για ενεργούς πολίτες. Αυτές είναι δύο από τις  απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάει ένας τόπος μπροστά.  Χρειαζόμαστε και θέλουμε ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, χρειαζόμαστε και θέλουμε ενεργούς πολίτεςη λειτουργία και η επιτυχία αυτής της επιτροπής εξαρτάται από εμάς τους ίδιους,  εξαρτάται από την αγαστή και παραγωγική συνεργασία μας, που φυσικά δεν αποκλείει διαφορετικές απόψεις, ιδέες και προσεγγίσεις.  Μέσα από τη διαφορετικότητα πολλές φορές, προχωράμε στη σύνθεση – και με τη σύνθεση καταλήγουμε στο βέλτιστο
Στο τέλος της συνεδρίασης, η Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε πλειοψηφικά υπέρ του Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος.

Θέμα της δεύτερης συνεδρίασης, ήταν η γνωμοδότηση για το Σχέδιο του Ετήσιου Προϋπολογισμού του Δήμου. Το Σχέδιο καταρτίστηκε με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, και στις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής.                            Η διαμόρφωσή του, βασίστηκε στο Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος (που  υπερψήφισε η Επιτροπή Διαβούλευσης)  και στην ενσωμάτωση των  διαθέσιμων κοινοτικών και εθνικών χρηματοδοτήσεων. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες, χωρίς όμως τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία και την Κοινωνική Πολιτική, ώστε να μην πληγεί, στο μέτρο του δυνατού, η καθημερινότητα των δημοτών. 
Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Αλμωπίας,                                    «ο προϋπολογισμός, είναι ένα σοβαρότατο εργαλείο για τον δήμο και δεν είναι μία έκθεση ιδεών. Είναι εύκολο να παίζει κανείς με τους αριθμούς όταν θέλει να εξαπατήσει, και να προβλέψει 10.000 αντί για 10 ευρώ. Στο τέλος, όμως, έρχεται ο απολογισμός και αποκαλύπτεται το ψέμα, η αναξιοπιστία και ο τόπος πάει πίσω αντί για μπροστά. Αυτό συνιστά πολιτική εξαπάτησης και αδιαφάνειας  κι εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. 
Για την κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού, μοχθήσαμε ώστε να είναι ρεαλιστικός, προσγειωμένος σε πραγματικά και ασφαλή έξοδα, τα οποία θα κατανέμονται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες μας: κοινωνική πολιτική, παιδεία, αγροτική παραγωγή, πολιτισμός, τουρισμός και ανάπτυξη.   
Μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό αλλά και στους επόμενους, θα  καθρεφτίζεται πάντα η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας. Να διαχειριστούμε μετρημένα, συνετά και με διαφάνεια και το τελευταίο ευρώ.»
Στο τέλος της Συνεδρίασης, η Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε υπέρ του Σχεδίου του Ετήσιου Προϋπολογισμού.
Ο Δήμος Αλμωπίας, μετά και την εμπειρία των δυο πρώτων συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαβούλευσης, προτίθεται να στηρίξει έμπρακτα το νέο «Kαλλικρατικό» θεσμό, ώστε να αποκτήσει την ισχύ που του αξίζει και η δυναμική του να έχει διάρκεια στο χρόνο. Σε αυτόν τον άξονα, θα ενισχυθεί και η Ηλεκτρονική Διαβούλευση, που μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα ¨βήμα¨ ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.
   Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, με θέμα ημερήσιας διάταξης τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Αλμωπίας.


Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου