Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



          Με την πορεία πτώχευσης του λαού δεν διαφωνούν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε
η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης. Αυτοί ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν με απάτες τη λαϊκή αγανάκτηση. Για το λαό περιθώρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεμπερδεύει με τα επιχειρήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα εγκαταλείψει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί.





ΑΘΗΝΑ 11/4/2011                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
-------------------------------------------------------
KOMMATIKH OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΓΝΑΤΙΑ 89 –  54635  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                               
ΤΗΛ: 2310 286.580 – FAX: 2310 286.581 – email: kkethess@otenet.gr
Θεσσαλονίκη  11 . 04 .11



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα από την εισήγηση στην βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Μαζική ήταν η προσέλευση κυρίως της νεολαίας, στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση που έγινε σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η έκθεση με φωτογραφίες από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη Ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Η Έκθεση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Απριλίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. εως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ..
Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση, ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946-1949» και «Η 3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10-14 Οκτώβρη 1950». Δύο βιβλία που σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο της φωτογραφικής έκθεσης.
Όπως είπε ο Φ. Παρρής, «Η «τρίχρονη εποποιϊα του ΔΣΕ» εγκαινίασε μια ολόκληρη σειρά εκδόσεων προβολής του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Ακολούθησαν η έκδοση σε φωτογραφική αναπαραγωγή  του  Περιοδικού Δημοκρατικός Στρατός, καθώς και δεκάδες βιβλία αναμνήσεων που επίσης αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη πηγή άντλησης μαρτυριών καθώς και στοιχείων της καθημερινής ζωής και πάλης των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.
Η κυκλοφορία αυτών των εκδόσεων από τη Σύγχρονη Εποχή, δεν αποτελεί απλώς προσπάθεια ερευνητικής – ιστορικής ανάδειξης των γεγονότων.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η ανάδειξη του ΔΣΕ, ως κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην  Ελλάδα.
Η έκδοση μια σειράς άλλων ντοκουμέντων όπως η «3η Συνδιάσκεψη» του 1950. Καθώς και άλλα όπως τα υλικά της 6ης Ολομέλειας 1956, η Συλλογή Προγραμματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ, και η 12 Ολομέλεια του 1968, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της στρατηγικής του Κόμματος».
Αναφερόμενος ειδικά στην έκδοση των πρακτικών της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ του 1950, σημείωσε ότι «πρόκειται για ντοκουμέντο του Κομματικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη 1950 στη Ρουμανία και αποτελεί την πρώτη συλλογική αποτίμηση σε αυτό το επίπεδο του αγώνα του ΔΣΕ καθώς και της ΕΑΜικής περιόδου.
Η 3η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πολιτικής προσφυγιάς για το σύνολο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού. Έτσι το Β΄ Θέμα ασχολήθηκε με τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων αλλά και την ενεργή ένταξή τους και συμμετοχή στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Διαβάζοντας τη σχετική εισήγηση καθώς και τις ομιλίες ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με τις τεράστιες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Όπως η ανάγκη συνένωσης των οικογενειών καθώς παιδιά είχαν χάσει τους γονείς τους, η ανάγκη εκμάθησης της γλώσσας της χώρας υποδοχής καθώς και η ανάγκη οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ να ανταποκριθούν στις συνθήκες της μεγάλης βιομηχανίας, με δεδομένο ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία τους ήταν βασικά από την αγροτική παραγωγή.  Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτών των δυσκολιών αλλά και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών που τους υποδέχθηκαν, είναι τόσο οι φωτογραφίες της έκθεσης όσο και οι ίδιοι οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους».


 

                               Το Γραφείο Τύπου
                                της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.
-----------------------------------------------------------------
 
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΟΥ
ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΙΟΔΙΑ


          Η σύλληψη και η κράτηση της οδηγού που δεν πλήρωσε διόδια αποτελεί μια βάναυση τρομοκρατική ενέργεια που φανερώνει τα μέσα στα οποία καταφεύγει η κυβέρνηση για να καταστείλει τη λαϊκή διαμαρτυρία και πάλη κατά της ληστείας των διοδίων και της πολιτικής της.
          Παράνομα για το λαό είναι τα διόδια, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και η καταστολή. Απάντηση είναι η οργανωμένη λαϊκή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.




ΑΘΗΝΑ 12/4/2011                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

-----------------------------------------------------------------------------------------




Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410


Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
για το νομοσχέδιο «περί ευθύνης Υπουργών»

Τόσο το σχέδιο νόμου «περί Ευθύνης Υπουργών» της κυβέρνησης όσο και οι προτάσεις της ΝΔ για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων έχουν διατελέσει υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν επικοινωνιακό - δημαγωγικό χαρακτήρα αφού τα όποια μέτρα προτείνουν δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα:
Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών» σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα δύο βασικά εμπόδια   για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.
- Η καθιέρωση   της κοινής παραγραφής, ώστε να ισχύει και για τους υπουργούς αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες  από μόνη της δεν επιλύει  το πρόβλημα,  αφού παραμένουν τα στενά, ασφυκτικά περιθώρια της  αποσβεστικής προθεσμίας που είναι και η καταληκτική ημερομηνία  για την άσκηση της δίωξης. Αυτό είναι η «δεύτερη σύνοδος της  βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά  από την τέλεση του αδικήματος».  Επομένως κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην πράξη,  ακυρώνεται η καθιέρωση της κοινής παραγραφής.
- Τόσο η συγκρότηση επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση όσο και η λήψη απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι προνόμιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφού για την λήψη απόφασης απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επαναφέρει τις προτάσεις του για τις αλλαγές που χρειάζονται στον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών» ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια:
-    Καθιέρωση της κοινής παραγραφής όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και απάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγεί από άλλον δρόμο στην ντε φάκτο παραγραφή.
-    Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης δεν πρέπει να εξαρτάται από την θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για την λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Επομένως χωρίς την θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε άσκηση ποινικής δίωξης.
-    Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την θέση του ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον η σχετική πρόταση  συγκεντρώσει κατά την  ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών πχ 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
            Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει την διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την  άσκηση της ποινικής δίωξης.
-    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εδώ πρέπει να σταματά η εμπλοκή της Βουλής. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από την Βουλή αλλά από Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό στην συνέχεια να αποφασίζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
-    Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αφαιρείται και το άλλο σοβαρό εμπόδιο που εξαρτά την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εκάστοτε  πλειοψηφία της Βουλής εφόσον και η απόφαση αυτή απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Το ίδιο επικοινωνιακό – δημαγωγικό χαρακτήρα  έχουν και οι προτάσεις της ΝΔ για τον αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υπουργών, αφού τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ  αρνούνται να αποδεχθούν βασικά μέτρα για να μπορεί να γίνει ουσιαστικός  έλεγχος του πόθεν έσχες και που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:
- Την μετατροπή όλων των μετοχών των εταιριών, των τίτλων του δημοσίου και των άλλων « χρηματοοικονομικών προϊόντων από ανώνυμους σε ονομαστικούς μέχρι φυσικού προσώπου  ώστε να μπορεί να ασκηθεί έλεγχος,  τι κατέχει ο καθένας.
- Τον έλεγχο στην εισαγωγή και  εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.
- Την κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και το επιχειρηματικού απορρήτου για να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων.
Χωρίς αυτά τα μέτρα κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, αλλά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τα αρνούνται πεισματικά.
Τέλος για μια ακόμα φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στην Βουλή για την κατάργηση της Βουλευτικής σύνταξης και καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν.


Αθήνα 12.4.2011                                                                                              Η Κ.Ο. του ΚΚΕ 
-----------------------------------------------------------
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156
e-mail: mailbox@gt.kke.gr, http://www.kke.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ


          Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό την βάρβαρη και προσχεδιασμένη επίθεση που δέχθηκαν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έξω από τον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους διαμαρτυρόμενους ανέργους με διμοιρίες των ΜΑΤ, χημικά και άγριο ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα αρκετοί να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
          Η επίθεση εναντίον τους ήταν άγρια και στρατιωτικά σχεδιασμένη. Ο στόχος της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΛΠ είναι να τρομοκρατήσει και να τιμωρήσει τους εργάτες –άνεργους και τα ταξικά σωματεία της Ζώνης που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και βάζουν εμπόδια με την οργανωμένη πάλη τους στην προώθηση των σχεδιασμών της παράδοσης των λιμανιών στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στην παραπέρα συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας.
          Η καταστολή κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οποία καταφεύγει όλο και πιο συχνά η κυβέρνηση, πρέπει να προσκρούσουν στη μαζική, οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών στρωμάτων. Ταξική οργάνωση παντού, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – πλουτοκρατίας.





ΑΘΗΝΑ 12/4/2011                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου